Navigációs útvonal

Villanyoltás – leáldozóban a hagyományos égők kora - 01/09/2009

Energiatakarékos villanykörte © EB

Az EU a következő három évben fokozatosan kivonja a forgalomból a hagyományos villanykörtéket, hogy azok helyét az energiahatékony fényforrások új generációja vegye át.

A szeptemberben életbe lépő új uniós szabályozás megtiltja a gyártóknak és az importőröknek, hogy átlátszó burás, 100 wattos vagy annál nagyobb teljesítményű izzószálas villanykörtéket forgalmazzanak az EU területén. A boltok mindaddig értékesíthetik ezeket az égőket, amíg a készletük tart.

A tiltás egyike az energiamegtakarítást és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet szolgáló uniós intézkedéseknek. A rendelkezést az EU 2011-ben, illetve 2012-ben az alacsonyabb teljesítményű átlátszó burás izzólámpákra is kiterjeszti. Az EU az áttetsző burás izzókat és a nagy energiaigényű halogénlámpákat ugyancsak kivonja a piacról.

Az intézkedéseknek köszönhetően 2020-ra már annyi energiát lehet megtakarítani, amely évről-évre 11 millió háztartás ellátásához elegendő. Így a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenni fog évi 15 millió tonnával.

A hagyományos izzókat már 130 éve használjuk világításra, ám ezek a villanykörték az általuk fogyasztott energiának csak körülbelül 5-10%-át fordítják fénykibocsátásra, a többit pedig hőtermelésre vesztegetik. Jóval több energiát emésztenek fel, mint a korszerű fényforrások, így például a kompakt fénycsövek, az alacsony energiafogyasztású halogénlámpák, a fénykibocsátó diódák és más új termékek.

Az európai piacon jelenleg a kompakt fényforrások hatásfoka a legjobb: ezek a termékek 65–80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak az izzószálas égőknél. Sok fogyasztó azonban vonakodik használatuktól, a lámpák ára, esztétikai fenntartások, valamint egészségügyi aggályok miatt.

Noha a kompakt fényforrások többe kerülnek a hagyományos égőknél, összességében olcsóbbak ez utóbbiaknál, mivel amellett, hogy kevesebb energiát használnak, jóval hosszabb az élettartamuk is. Az EU becslése szerint a háztartások villanyszámlájukat évente legalább 50 euróval csökkenthetik, ha energiatakarékos lámpákra váltanak.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos bízik abban, hogy a a fogyasztókat végül meggyőzik az energiatakarékos égők előnyei. „A kiváló ötletek térhódításához néha sok időre van szükség” – írta a politikus a napokban blogjában English. A biztos úgy gondolja, hogy a hagyományos égők betiltása fejlődést hoz az ágazatban.

Az átmenet megkönnyítésére honlapján English a Bizottság 22 nyelven ismerteti a változásokat.

Az új jogszabály hatálya csak a nem irányított (azaz minden irányban egyformán világító) fényforrásokra terjed ki. Az irányított fényű fényforrásokra (pl. fényszórókra) vonatkozó hasonló jogszabályok elfogadása 2010-ben várható.

A váltás felé English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek