Navigointipolku

Hehkulamput historiaan - 01/09/2009

Energiansäästölamppu © EC

Perinteiset hehkulamput vedetään EU:n markkinoilta seuraavien kolmen vuoden aikana ja korvataan uusilla energiaa säästävillä lampuilla.

Lamppujen energiatehokkuutta koskevat uudet EU-säännöt tulivat voimaan syyskuun alussa. Tästä päivästä alkaen valmistajat ja maahantuojat eivät enää saa myydä 100 watin ja sitä tehokkaampia hehkulamppuja EU:n markkinoilla. Vähittäiskaupat voivat kuitenkin myydä varastonsa loppuun.

Vuosina 2011 ja 2012 myyntikieltoon tulevat asteittain myös teholtaan pienemmät hehkulamput, himmeät hehkulamput ja perinteiset halogeenilamput. Uudistusten tavoitteena on säästää energiaa, pienentää kuluttajien energiakustannuksia ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Uusien sääntöjen ansiosta vuoteen 2020 mennessä säästetään suurin piirtein sama määrä energiaa, jonka 11 miljoonaa kotitaloutta käyttää vuodessa. Hiilidioksidipäästöt vähenevät vuosittain 15 miljoonalla tonnilla.

Perinteiset hehkulamput, jotka otettiin käyttöön jo 130 vuotta sitten, muuttavat vain noin 5-10 prosenttia käyttämästään energiasta valoksi ja loppuosa menee hukkaan lämpönä. Ne kuluttavat energiaa huomattavasti enemmän kuin uudemmat valonlähteet, kuten pienloistelamput ja tehokkaat halogeenit, ja markkinoille tulossa olevat tuotteet, kuten loistediodit (LED-lamput).

Euroopan markkinoilla nykyisin myytävistä lampuista tehokkaimpia ovat loistelamput, jotka kuluttavat 65–80 prosenttia vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Monet kuluttajat kuitenkin pitävät niitä kalliina ja vieroksuvat niiden ulkonäköä ja valon värisävyä. Niillä on myös pelätty olevan haitallisia terveysvaikutuksia.

Vaikka loistelamput maksavat enemmän, niiden käyttäminen on loppujen lopuksi hehkulamppuja edullisempaa, sillä ne kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään. EU arvioi, että siirtyminen energiansäästölamppuihin pienentää kotitalouksien sähkölaskua vähintään 50 euroa vuodessa.

Energiakomissaari Andris Piebalgs uskoo, että aikaa myöten kuluttajat vakuuttuvat muutoksen eduista. "Huippukeksinnöille lämmetään joskus hitaasti", hän kirjoittaa tuoreessa blogiartikkelissaan English . Hän ennakoi, että kielto vauhdittaa alan kehitystä.

Komission energia-aiheisilla verkkosivuilla English on tietoa uusien sääntöjen tuomista muutoksista 22 kielellä.

Uudet EU-säännöt koskevat vain ympärisäteileviä lamppuja eli valoa, joka säteilee kaikkiin suuntiin. Vastaavat suunnattuja lamppuja, kuten kohdevalaisimia ja spotteja, koskevat säännöt on määrä antaa vuonna 2010.

Lisätietoa siirtymisestä energiaa säästäviin lamppuihin English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä