Διαδρομή πλοήγησης

Τέλος εποχής για τους συμβατικούς λαμπτήρες - 01/09/2009

Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας © EC

Η ΕΕ θα καταργήσει σταδιακά, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, τους συμβατικούς λαμπτήρες για να προωθήσει τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας νέας γενιάς.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που θα αρχίσουν να ισχύουν από το Σεπτέμβρη, οι παραγωγοί και εισαγωγείς δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν στην ΕΕ διαφανείς λαμπτήρες πυράκτωσης των 100 Watt και άνω. Τα καταστήματα όμως μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν τους λαμπτήρες που έχουν ήδη σε στοκ.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η απαγόρευση θα επεκταθεί το Σεπτέμβριο 2011 και 2012 και στους διαφανείς λαμπτήρες πυράκτωσης λιγότερων Watt. Επίσης, θα καταργηθούν σταδιακά και οι ημιδιαφανείς λαμπτήρες καθώς και οι ενεργοβόροι λαμπτήρες αλογόνου.

Μέχρι το 2020, τα μέτρα αυτά θα έχουν επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας ίση με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας 11 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Οι συμβατικοί λαμπτήρες πυράκτωσης, που χρησιμοποιούνται εδώ και 130 χρόνια, μετατρέπουν σε φώς μόνο το 5-10% της ενέργειας που καταναλώνουν. Το υπόλοιπο χάνεται υπό μορφή θερμότητας. Είναι πολύ πιο ενεργοβόροι από τους νεότερους λαμπτήρες, όπως οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) και οι λαμπτήρες αλογόνου χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ή άλλα νέα προϊόντα, όπως οι δίοδοι φωτοεκπομπής (LED).

Οι λαμπτήρες με την υψηλότερη αυτή τη στιγμή ενεργειακή απόδοση στην ευρωπαϊκή αγορά, οι λαμπτήρες φθορισμού, καταναλώνουν 65-80% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Πολλοί όμως καταναλωτές διστάζουν ακόμα να τους χρησιμοποιήσουν, επειδή τους θεωρούν ακριβούς, ανθυγιεινούς και αντιαισθητικούς.

Οι λαμπτήρες φθορισμού κοστίζουν στην αρχή περισσότερο, τελικά όμως είναι φθηνότεροι γιατί, εκτός του ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, διαρκούν πολύ περισσότερο. Η ΕΕ εκτιμά ότι ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομεί ετησίως τουλάχιστον 50 ευρώ στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αν στη θέση των παλιών χρησιμοποιεί τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Επίτροπος Ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς πιστεύει ότι οι καταναλωτές τελικά θα πειστούν. “Πολλές φορές οι μεγάλες ιδέες χρειάζονται χρόνο για να πείσουν,” έγραψε πρόσφατα σε σχετικό ιστολόγιο English. Προβλέπει δε ότι η απαγόρευση θα δώσει το έναυσμα για νέες βελτιώσεις όσον αφορά τον φωτισμό.

Για να βοηθήσει τη μετάβαση στη χρήση των λαμπτήρων αυτών, η Επιτροπή επεξηγεί τις σχετικές αλλαγές σε 22 γλώσσες στο δικτυακό τόπο English της.

Οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο τους μη κατευθυντικούς λαμπτήρες (που εκπέμπουν φως εξίσου προς όλες τις κατευθύνσεις). Ανάλογες ρυθμίσεις για τους κατευθυντικούς λαμπτήρες, όπως οι προβολείς, αναμένεται να εγκριθούν το 2010.

Γυρίζοντας το διακόπτη English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι