Sti

Så bliver der slukket for gammeldags pærer - 01/09/2009

Sparepære © EF

Over de kommende tre år afvikler EU de gammeldags pærer. I stedet kommer en ny generation af pærer, der giver energieffektiv belysning.

Til september træder der nye regler i kraft, og derefter må producenter og importører i EU ikke længere sælge klare glødelamper på over 100 watt. Butikkerne må dog godt sælge de pærer, de allerede har på lager.

Forbuddet indgår i bestræbelserne på at spare energi og bekæmpe klimaforandringerne. I september 2011 og 2012 vil det blive udvidet til klare glødepærer med lavere watt. Matterede pærer og højenergihalogenlamper bliver også afviklet gradvis.

I 2020 vil der blive sparet energi nok til at dække 11 millioner husstandes forbrug. På den måde falder emissionerne af CO2 med 15 millioner ton om året.

De gammeldags glødepærer, der kom til verden for 130 år siden, omdanner kun ca. 5-10 % af den energi, de bruger, til lys. Resten bliver til varme. De spilder meget mere energi end moderne lyskilder som kompaktlysstofrør og lavenergihalogener eller helt nye produkter som lysdioder.

De såkaldte sparepærer, der allerede findes på markedet i EU, bruger 65-80 % mindre energi end glødelamperne. Men mange forbrugere stritter imod, fordi de er bekymrede for udgifterne, deres sundhed og pærernes udseende.

Det koster rigtigt nok mere at købe en sparepære, men i det lange løb er de billigere, fordi de bruger mindre energi og varer meget længere. EU vurderer, at en gennemsnitlig familie kan spare mindst 50 euro (ca. 350 kroner) om året ved at gå over til sparepærer.

EU's energikommissær, Andris Piebalgs, er sikker på, at forbrugerne vil se lyset. “Folk kan ikke altid se, hvor god en idé er lige med det samme”, skrev han for nylig på sin blog English . Han forudser, at forbuddet vil føre til flere forbedringer inden for belysning.

For at hjælpe til med overgangen forklarer Kommissionen om forløbet på 22 sprog på sit websted English .

Lovgivningen gælder kun for omgivelsesbelysning (lys, der går i alle retninger). Der ventes vedtaget lignende lovgivning om retningslys som spots i 2010.

En lys idé English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links