Навигационна пътека

Традиционните крушки изгасват - 01/09/2009

Енергоспестяваща крушка © EC

ЕС постепенно прекратява използването на традиционните крушки през следващите три години и ги заменя с енергийно ефективно осветление от ново поколение.

Според влизащите в сила през септември нови правила производителите и вносителите вече не могат да продават в ЕС крушки с нажежаема жичка от 100 вата или повече. Магазините могат да продължат да продават само крушките, които вече са заредили.

Забраната, която е част от усилията за икономии на енергия и борба срещу изменението на климата, през 2011 г. и 2012 г. ще обхване и крушките с нажежаема жичка с по-малка мощност. Използването на крушки от матово стъкло и на потребяващи много енергия халогенни лампи също постепенно ще бъде прекратено.

До 2020 г. мерките ще доведат до спестяването на достатъчно енергия за снабдяването на 11 млн. домакинства годишно. Това ще намали емисиите на въглероден диоксид с 15 млн. тона годишно.

Въведени преди 130 години, традиционните крушки с нажежаема жичка превръщат едва около 5-10 % от потребяваната енергия в светлина; останалото се превръща в топлина. Те са много по-неикономични от някои по-нови устройства като компактните флуоресцентни лампи и нискоенергийните халогенни лампи или от нови продукти като светодиодите.

Най-ефективните осветителни тела в момента на европейския пазар - флуоресцентните крушки - използват 65-80 % по-малко енергия, отколкото крушките с нажежаема жичка. Много потребители приемат неохотно идеята да преминат към тяхното използване поради опасения относно цената им, техния ефект върху здравето и външния им вид.

Флуоресцентните крушки първоначално са по-скъпи, но в крайна сметка излизат по-евтини, тъй като използват по-малко енергия и се употребяват много по-дълго. Според ЕС едно домакинство може да спести поне 50 евро от разходите за електричество за една година, ако премине на енергоспестяващи крушки.

Комисарят по енергетика Андрис Пиебалгс вярва, че в крайна сметка потребителите ще бъдат спечелени за каузата. „Понякога големите идеи трудно си пробиват път,“ писа той неотдавна в своя блог English. Комисарят прогнозира, че забраната ще доведе до повече подобрения по отношение на осветлението.

За да подпомогне прехода, Комисията обяснява промените на 22 езика на своя уебсайт English.

Регламентът се отнася само за ненасоченото осветление (светлина, излъчвана еднакво във всички посоки). През 2010 г. се очаква приемането на подобно законодателство за насочените лампи (например прожектори).

Извършване на промяната English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки