Kruimelpad

Gastoevoer moet veiliggesteld worden - 16/07/2009

Pijpen van de stadsverwarming, Roemenië © EC

Om de EU de behoeden voor toekomstige gascrises komt de Commissie met voorstellen voor transparantie en evaluatie.

In het grootste deel van de EU is een constante energielevering de gewoonste zaak van de wereld. Daarom gingen de alarmbellen rinkelen toen in januari 2009 in bepaalde Centraal- en Oost-Europese landen het licht uitging en de radiatoren koud werden. Het tekort werd veroorzaakt door onderbreking van de gasleveringen aan de EU via Oekraïne vanwege onenigheid tussen Rusland en Oekraïne over schulden en tarieven.

Een kwart van alle energie die in de EU gebruikt wordt (waaronder 20% van de elektriciteit) komt van gas, waarvan 60% geïmporteerd wordt. Sommige landen, zoals Bulgarije, importeren al hun gas. Daardoor zijn zij bijzonder kwetsbaar als de levering onderbroken wordt.

De Europese Commissie wil dat de EU zich wapent tegen gastekorten. Zij roept op tot meer transparante investeringen in de energie-infrastructuur, zodat de EU kan nagaan of geplande projecten voldoen aan de eisen die de toekomstige vraag naar energie zal stellen.

Daarnaast moet elk land een agentschap aanwijzen dat de ontwikkelingen op het gebied van gasleveringen in de gaten moet houden, de risico's moet inschatten en preventieve maatregelen en noodplannen moet voorbereiden. Zo nodig moet dit agentschap aangeven dat er extra gasvoorraden aangelegd moeten worden, om de kans op gastekorten te verminderen.

Volgens het voorstel moeten alle EU-landen samenwerken als de gastoevoer van buiten de EU onderbroken wordt. In bepaalde pijpleidingen kan de gasstroom omgedraaid worden om landen waar het gas het meest nodig is uit de brand te helpen. Er zijn meer onderlinge verbindingen tussen de netwerken van de EU-landen nodig om te voorkomen dat bepaalde landen geïsoleerd raken. De nodige investeringen zullen passen in het kader van het Europese economische herstelplan.

De EU gaat ook meer verschillende gasleveranciers gebruiken. Zo heeft zij onlangs een contract getekend over de aanleg van de Nabucco-pijpleiding, die de Unie zal voorzien van gas uit Centraal-Azië via Turkije.

Betrouwbare gasleveringen aan de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links