Navigációs útvonal

Bizottsági javaslat a földgázellátás zavarainak megelőzésére - 16/07/2009

Városi hőellátást biztosító csővezeték Romániában © EC

Az EU az átláthatóság növelésével és folyamatos helyzetértékeléssel kívánja csökkenteni a fennakadások kockázatát.

Az Unió legtöbb lakosa magától értetődőnek tartja, hogy otthonában zavartalan az energiaellátás. Nem csoda hát, hogy általános riadalmat váltott ki, amikor 2009 januárjában több közép-kelet-európai országban kialudtak a lámpák, és kihűltek a radiátorok. A fennakadást az Ukrajnán át az Unióba érkező orosz gáz szállításának szüneteltetése okozta, melynek hátterében Oroszország és Ukrajna adóssággal és árakkal kapcsolatos szerződéses vitája állt.

Az EU teljes energiafelhasználásának egynegyede, ezen belül a villamosáram-felhasználás 20%‑a földgázra épül, az Unióban felhasznált földgáz 60%-a pedig importból származik. Egyes tagállamok, köztük Bulgária, gázfogyasztásukat teljes egészében importból fedezik, ezért különösen érzékenyen érinti őket a szállítások fennakadása.

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy fokozza az EU ellenállóképességét az esetleges gázkrízisekkel szemben: új javaslata az energetikai infrastruktúra fejlesztését célzó beruházások átláthatóságát igyekszik növelni annak érdekében, hogy az Unió világosan áttekinthesse, a tervezett projektek révén a jövőben ki lehet-e elégíteni a keresletet.

A javaslat értelmében mindegyik tagállamnak ki kell majd jelölnie egy hatóságot, amely a földgázellátás alakulásának nyomon követéséért, a kockázatok felméréséért, valamint megelőző intézkedések és válságtervek kialakításáért felel majd. Az energiaellátási zavarok megelőzése érdekében a hatóság szükség esetén a gáztartalékok mennyiségének növelését is elrendelheti.

A javaslat arra hívja fel a tagállamokat, hogy az EU‑n kívülről érkező gáz szállításában bekövetkező komoly fennakadások esetén működjenek együtt a helyzet megoldása érdekében. Adott esetben a csővezetékeken akár visszafelé is lehet irányítani a gázt azokba a régiókba, ahol a leginkább szükség van az energiahordozóra, a nemzeti ellátóhálózatok közötti kapcsolódási pontok számának növelése pedig segíthet megakadályozni az egyes országok elszigetelődését. Az utóbbihoz szükséges beruházásokra az európai gazdasági fellendülési terv részeként kerül majd sor.

Ezzel párhuzamosan arra is törekszik az EU, hogy bővítse a beszállító országok körét. Nemrégiben írt alá megállapodást az Unió a Nabucco gázvezeték építéséről; ezen a vezetéken Közép-Ázsiából Törökországon keresztül érkezik majd a földgáz az EU területére.

Biztonságos gázellátás az Unióban

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek