Sökväg

Energi för framtiden - 04/02/2009

Solpaneler vid en väg ©EC

Städerna i EU åtar sig att minska sina utsläpp ytterligare för att trappa upp kampen mot klimatförändringarna.

I en ceremoni som hålls i Bryssel den 10 februari kommer närmare 300 städer att åta sig att överträffa EU:s mål att minska koldioxidutsläppen med 20 % fram till 2020. Även storstäder som Bielsko-Biała, Budapest, Hamburg, Lissabon, Madrid, Riga och Zagreb deltar.

Det så kallade borgmästaravtalet English kommer att undertecknas på EU:s årliga konferens om hållbar energi, där man visar upp det senaste inom koldioxidsnål teknik och förnybar energi. Konferensen är det största av alla de evenemang som anordnas i 52 europeiska städer under aktivitetsveckan för hållbar energi English (9–13 februari) och bildar också ramen för en prisutdelning där de mest innovativa projekten belönas.

Några städer är redan på god väg att nå målet på 20 %. I den tyska staden Heidelberg, som tillhör de mest aktiva, har man inrättat ett informationskontor som ska hjälpa invånarna att spara energi. ”Under de senaste tio åren har vi minskat koldioxidutsläppen från stadens olika anläggningar med nästan 40 %”, säger Heidelbergs borgmästare Eckart Würzner.

Konferensen i Bryssel anordnas bara två månader efter det att EU:s ledare godkände ett omfattande åtgärdspaket för att minska EU:s bidrag till klimatförändringen. Åtgärdsplanen är den mest långtgående reform av energipolitiken som EU någonsin har genomfört och ska göra EU världsledande i förnybar energi och koldioxidsnål teknik. Detta kommer att bidra till att skydda ekonomin från ökande energipriser och osäker energiförsörjning. 

Under 2008 ökade energipriserna i EU med i genomsnitt runt 15 %, delvis på grund av ökande efterfrågan i utvecklingsländer som Kina och Indien. Över 50 % av EU:s energiförsörjning kommer från länder utanför unionen – och beroendet ökar hela tiden. En stor del kommer från Ryssland, vars tvister med transitländerna har inneburit försörjningsstörningar under senare år. Den senaste avbrottet, i januari, varade i nästan två veckor.

Hållbar energi i Europa

EU:s åtgärder mot klimatförändringen DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Webbplatsen ManageEnergy English.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar