Navigacijska pot

Manj izpustov CO2 iz evropskih mest - 04/02/2009

Sončne celice ob cesti ©Reporters

Številna evropska mesta se bodo zavezala za še večje zmanjšanje izpustov CO2 in tako začela novo poglavje v boju proti podnebnim spremembam.

Predstavniki skoraj 300 evropskih mest se bodo 10. februarja v Bruslju zavezali, da bodo še presegli cilj EU o 20-odstotnem zmanjšanju izpustov CO2 do leta 2020. Med sodelujočimi večjimi mesti so Bielsko-Biała, Budimpešta, Hamburg, Lizbona, Madrid, Riga in Zagreb. Od slovenskih mest je zaenkrat zanimanje izrazila le Ljubljana.

Župani bodo sprejeli zavezo English med vsakoletno evropsko konferenco o trajnostni energiji, kjer bodo predstavljene novosti s področij tehnologij z nizkimi emisijami ogljika in obnovljive energije. Na konferenci, ki je največji dogodek od 52 prireditev po vsej Evropi ob tednu trajnostne energije English (9.–13. februarja), bodo podelili tudi nagrade za najinovativnejše projekte.

Nekatera mesta so že na poti do cilja 20 % manj izpustov. Eno najbolj dejavnih mest na tem področju, nemški Heidelberg, je ustanovilo posebno agencijo, ki prebivalcem svetuje o načinih varčevanja energije. „V zadnjih 10 letih smo količino izpustov CO2 mestnih zgradb zmanjšali za skoraj 40 %,“ je rekel župan Heidelberga Eckart Würzner.

Pred dvema mesecema so voditelji EU sprejeli obsežen sveženj ukrepov za zmanjšanje deleža Evrope pri podnebnih spremembah. Načrt, ki je najbolj daljnosežna reforma evropske energetske politike do zdaj, predvideva, da bo Evropa prevzela vodilno vlogo v svetu pri obnovljivi energiji in tehnologijah z nizkimi emisijami ogljika. Tako naj bi gospodarstvo obranili pred posledicami rastočih cen energije in negotovostjo dobave.

Cena energije v EU je leta 2008 zrasla za v povprečju 15 %, deloma tudi zaradi povečanega povpraševanja iz držav v razvoju, kot sta Kitajska in Indija. Države EU več kot 50 % energije dobijo iz držav zunaj Evropske unije, ta odstotek pa še narašča. Med največjimi dobaviteljicami energije je Rusija. Prav zaradi ruskih sporov z državami, po katerih poteka plinovod, je bila v zadnjih letih motena dobava plina. Zadnja prekinitev, v letošnjem januarju, je trajala skoraj dva tedna.

Trajnostna energija za Evropo

Ukrepi za podnebje: energija za jutri DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Spletišče ManagEnergy English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave