Cale de navigare

Energie pentru viitor - 04/02/2009

Panouri solare lângă un drum ©Reporters

Încă un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice: edilii oraşelor europene promit să reducă şi mai mult emisiile de gaze cu efect de seră.

În cadrul unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles, la data de 10 februarie, edilii a peste 300 de oraşe se vor angaja să depăşească obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% până în anul 2020. Printre oraşele participante se numără metropole precum Bielsko-Biała, Budapesta, Hamburg, Lisabona, Madrid, Riga şi Zagreb.

Convenţia primarilor English va avea loc în cadrul conferinţei anuale europene pe tema energiei durabile, ocazie cu care vor fi prezentate noile tendinţe din domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de carbon şi al energiei regenerabile. Conferinţa reprezintă cel mai de seamă dintre evenimentele care se vor desfăşura în 52 de oraşe europene pe parcursul săptămânii energiei durabile English (9-13 februarie) şi va include o ceremonie de acordare a premiilor pentru cele mai inovative proiecte.

Unele oraşe sunt foarte aproape de îndeplinirea obiectivului de 20%. Printre cele mai active se numără oraşul german Heidelberg, care a înfiinţat o agenţie de consiliere a locuitorilor cu privire la modalităţile de economisire a energiei. „În ultimii 10 ani, am redus emisiile de CO2 ale infrastructurii orăşeneşti cu aproape 40%”, a declarat Eckart Würzner, primarul din Heidelberg.

Conferinţa de la Bruxelles vine la doar două luni de la semnarea, de către liderii europeni, a unui pachet amplu de măsuri de natură să minimizeze contribuţia Europei la schimbările climatice. Acest plan, care reprezintă cea mai îndrăzneaţă reformă a politicii energetice europene de până acum, are obiectivul de a transforma Europa în liderul mondial în domeniul energiei regenerabile şi al tehnologiilor cu emisii reduse de carbon. Astfel, economia noastră va fi protejată de efectele preţurilor în continuă creştere la energie, precum şi de instabilitatea aprovizionării cu combustibili.

În 2008, preţul la energie a crescut în UE, în medie, cu aproximativ 15%. Acest efect a fost, în parte, determinat de cererea tot mai mare din partea ţărilor în curs de dezvoltare, precum China sau India. Peste 50% din energia Europei provine din ţările aflate în afara Uniunii - iar gradul de dependenţă este în creştere. Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori energetici, iar disputele sale cu statele tranzitate de produsele exportate au provocat, în ultimii ani, dezechilibre grave în aprovizionare. Cea mai recentă întrerupere a furnizării de combustibil, din luna ianuarie, a durat aproape două săptămâni.

Energie durabilă pentru Europa

Combaterea schimbărilor climatice – energie pentru o lume în schimbare DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Iniţiativa „ManagEnergy” English.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile