Navigációs útvonal

A jövő energiája - 04/02/2009

Autóutat szegélyező napelemek ©Reporters

Európa városai összefognak az éghajlatváltozás ellen: az előírt kibocsátáscsökkentés túlteljesítését ígérik.

Nem mindennapi eseménynek ad otthont Brüsszel február 10-én: közel 300 város tesz e napon fogadalmat, miszerint 2020-ra szén-dioxid-kibocsátását az uniós célként kitűzött 20%-nál nagyobb mértékben csökkenti. E települések között olyan nagyvárosok is említhetők, mint Bielsko-Biała, Budapest, Hamburg, Lisszabon, Madrid, Riga és Zágráb.

A városok polgármesterei English éppen akkor gyűlnek majd egybe, amikor Európa éves konferenciáját tartja a fenntartható energiáról. A kis szén-dioxid-kibocsátású technológiákat és a megújuló energia területének új fejlesztési irányvonalait bemutató rendezvény lesz a legjelentősebb a fenntartható energia hete English (február 9–13.) során 52 európai városban zajló események között. A konferencia keretében díjátadó ünnepségre is sor kerül, mely a leginnovatívabb projekteket állítja majd reflektorfénybe.

Egyes városok már jókora utat megtettek a 20%-os célkitűzés elérése felé. A németországi Heidelberg egyike a legtevékenyebbeknek: hivatalt hozott létre, melynek feladata a lakosságot energiatakarékossági tanácsokkal ellátni. „Az utóbbi tíz évben városunk létesítményeinek szén-dioxid-kibocsátását majdnem 40%-kal visszaszorítottuk” – büszkélkedik Eckart Würzner, Heidelberg polgármestere.

A brüsszeli konferenciára két hónappal azután kerül sor, hogy az EU vezetői egyezségre jutottak egy átfogó intézkedéscsomag-tervezetről, melynek révén Európa csökkentheti a globális felmelegedéshez való hozzájárulását. Az európai energiapolitika eddigi legnagyobb horderejű reformjaként a terv azt hivatott elérni, hogy Európa világelsővé váljon a megújuló energia és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák terén. Ez segíthet megóvni a gazdaságot az energiaárak emelkedésének hatásától és az ellátás bizonytalanságától.

Az energiaárak az Európai Unióban átlagban 15 %-kal emelkedtek 2008 folyamán, részben Kína, India és más fejlődő országok energiaigényének növekedése következtében. Az EU energiaszükségletének több mint felét határain kívülről származó energiával fedezi, és függősége egyre nő. Az energia nagy része Oroszországból érkezik, ám a tranzitországok és Moszkva közötti nézeteltérések az utóbbi években többször is fennakadást okoztak az ellátásban. Ez legutóbb januárban fordult elő, amikor is a gázszállítás majdnem két hétig szünetelt.

Fenntartható energiát Európának

Fellépés az éghajlatváltozás ellen – energiaellátás egy változó világban DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Gazdálkodjunk okosan az energiával English.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek