Διαδρομή πλοήγησης

Ενέργεια για το μέλλον - 04/02/2009

Ηλιακοί συλλέκτες δίπλα σε δρόμο ©Reporters

Νέο μέτωπο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πόλεις της Ευρώπης υπόσχονται μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών.

Σε εκδήλωση στις 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, περίπου 300 πόλεις θα δεσμευθούν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από το 20% που αποτελεί τον στόχο της ΕΕ μέχρι το 2020. Ανάμεσά τους βρίσκονται μεγάλες πόλεις όπως Μπιέλσκο Μπιάλα, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Λισαβόνα, Μαδρίτη, Ρίγα και Ζάγκρεμπ.

Οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων English θα συναντηθούν κατά την ετήσια ευρωπαϊκή διάσκεψη για την αειφόρο ενέργεια όπου θα παρουσιαστούν οι νέες τάσεις στην τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις θα γίνουν σε 52 Ευρωπαϊκές πόλεις την εβδομάδα αειφόρου ενέργειας English (9-13 Φεβρουαρίου), ενώ κατά τη διάσκεψη θα απονεμηθούν βραβεία στα πλέον καινοτόμα σχέδια.

Ορισμένες πόλεις βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στον στόχο του 20%. Μια από τις πλέον δραστήριες πόλεις στον τομέα αυτό, η Χαϊδελβέργη, έχει ιδρύσει οργανισμό για την παροχή συμβουλών στους πολίτες σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. “Την τελευταία δεκαετία μειώσαμε κατά 40% περίπου τις εκπομπές CO2 στις δημοτικές εγκαταστάσεις" δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Eckart Würzner.

Η διάσκεψη των Βρυξελλών πραγματοποιείται δυο μόλις μήνες αφότου οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο ευθύνης της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή. Με το σχέδιο, που αποτελεί την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, η Ευρώπη πρόκειται να αποκτήσει το προβάδισμα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τεχνολογίας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, προστατεύοντας έτσι την οικονομία της από αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και από την αβεβαιότητα του εφοδιασμού.

Οι τιμές ενέργειας στην ΕΕ ήταν κατά 15% μεγαλύτερες κατά μέσο όρο το 2008, λόγω εν μέρει της αυξανόμενης ζήτησης από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Περισσότερο από το 50% της ενέργειας της ΕΕ προέρχεται από χώρες που δεν αποτελούν μέλη της και η εξάρτηση από αυτές γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Σημαντικό ποσοστό αυτής της ενέργειας προέρχεται από τη Ρωσία, οι διαφορές της οποίας με τις χώρες μέσω των οποίων μεταφέρεται η ενέργεια οδήγησαν επανειλημμένα σε διακοπή του εφοδιασμού τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία διακοπή, τον Ιανουάριο, κράτησε περίπου δύο εβδομάδες.

Αειφόρος ενέργεια για την Ευρώπη

Δράση για το κλίμα – Ενέργεια για έναν μεταβαλλόμενο κόσμο DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Manage energy English.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι