Навигационна пътека

Енергия за бъдещето - 04/02/2009

Слънчеви панели край път ©Reporters

В борбата с изменението на климата градове от цяла Европа се заричат да намалят още повече емисиите си на въглероден диоксид.

На церемония в Брюксел на 10 февруари близо 300 града тържествено ще обещаят да надхвърлят целта на ЕС за намаляване на емсиите на CO2 с 20 % до 2020 г. Това са големи градове като Биелско-Бяла, Будапеща, Хамбург, Лисабон, Мадрид, Рига и Загреб.

Конвентът на кметовете English ще се проведе по време на годишната европейска конференция за устойчива енергия, на която се демонстрират нови тенденции в областта на нисковъглеродните технологии и възобновяемите енергии. Конференцията е най-мащабната от проявите, провеждащи се в 52 европейски града по време на седмицата на устойчивата енергия English (9-13 февруари), и се отличава с церемония по награждаването на най-новаторските проекти в областта.

Някои градове вече са близо до целта от 20 %. Немският град Хайделберг е един от най-активните и е създал агенция, съветваща гражданите как да пестят енергия. „През последните 10 години намалихме с близо 40 % емисиите на въглероден диоксид на общинските сгради“ каза кметът на града Екарт Вюрцнер.

Конференцията в Брюксел се провежда само два месеца след като лидерите на ЕС приеха подробен пакет от мерки за ограничаване на приноса на Европа към изменението на климата. Този план е най-амбициозната реформа в историята на европейската енергийна политика и цели да направи от Европа световен лидер в сферата на възобновяемата енергия и нисковъглеродните технологии. Това ще помогне за предпазване на икономиката от покачването на цените на енергията и от несигурността на доставките.

Цените на енергията в ЕС се увеличиха със средно 15 % през 2008 г. отчасти поради растящото търсене в развиващи се страни като Китай и Индия. Съюзът внася над 50 % от енергията си от външни страни и зависимостта му от тях расте. Голяма част от енергията идва от Русия, чиито пререкания с транзитните страни нарушиха доставките неколкократно през последните години. Последното прекъсване през януари тази година продължи почти две седмици.

Устойчива енергия за Европа

Действия за климата – енергия за един променящ се свят DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Управление на енергията English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки