Sökväg

Gaskonflikten över - 21/01/2009

Gastrycksmätare i Ukraina ©Reporters

Ukraina och Ryssland återupptar gasleveranserna till Europa.

Gasleveranserna kommer nu fram. Därmed är det slut på den konflikt som lett till att miljontals europeiska hushåll varit utan värme i 13 dagars bister kyla och att tusentals skolor och fabriker tvingats stänga.

Krisen är över konstaterar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, men säger att ”det är väldigt svårt att glädjas åt något som aldrig borde ha blivit nödvändigt”.

Det är inte första gången som spänningar mellan Ukraina och Ryssland har stört gasleveranserna till EU. Liknande konflikter på senare år har visat att EU måste minska sitt beroende av energi utifrån, vilket är en av kommissionens topprioriteringar English.

Enligt Barroso måste EU använda flera olika energikällor och bygga upp strategiska lager. Han uppmanar också EU-länderna att snabbt godkänna kommissionens rekommendation att använda 5 miljarder euro oanvända EU-medel till att bygga upp energiinfrastrukturen. Åtgärder för en tryggad energiförsörjning går hand i hand med klimatarbetet – det är lika viktigt med energieffektivitet och förnybara energikällor.

Ryssland stoppade gasleveranserna genom grannlandet Ukraina efter en tvist om villkoren för transporten. I helgen enades Rysslands och Ukrainas premiärministrar om ett nytt kontrakt som skrevs under den 19 januari.

Kommissionen och det tjeckiska ordförandeskapet har haft många samtal med ryska och ukrainska ledare under konflikten. EU förhandlade tidigare fram ett avtal om att naturgasleveranserna till Europa skulle återupptas under övervakning av EU:s observatörer DeutschEnglishfrançais, men de bägge länderna kunde inte hålla överenskommelsen.

Observatörerna är fortfarande på plats i de båda länderna och bekräftar att gasen nu flyter.

Ungefär en fjärdedel av EU:s naturgas kommer från Ryssland, det mesta via ledningar genom Ukraina. Men det finns stora variationer och en del länder får nästan all sin gas från Ryssland. De EU-länder som drabbats hårdast av de stoppade gasleveranserna är Bulgarien, Grekland, Rumänien, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Österrike.

Mer om EU:s energipolitik English.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar