Navigacijska pot

Evropa spet na toplem - 21/01/2009

Plinski manometer v Ukrajini  ©Reporters

Ukrajina in Rusija sta obnovili dobavo plina Evropi.

Ruski plin ponovno priteka. Tako se je končal izpad dobave, zaradi katerega so milijoni evropskih gospodinjstev v hudem mrazu ostali brez ogrevanja 13 dni in so morali zapreti tisoče šol in tovarn.

Ko je predsednik Komisije Jose Manuel Barroso oznanil konec krize, je dejal „Težko rečem, da pozdravljam nekaj, kar se sploh ne bi smelo zgoditi“.

Dobava plina je bila zaradi napetosti med Ukrajino in Rusijo že večkrat prekinjena. Podobni spori v zadnjih letih so pokazali, da mora EU zmanjšati svojo odvisnost od tuje energije, kar je prednostni cilj English Komisije.

Predsednik je dejal, da mora EU poiskati tudi druge vire energije in pripraviti strateške zaloge. Evropske voditelje je pozval, da čim prej sprejmejo priporočilo Komisije, po katerem bi 5 milijard EUR neporabljenih sredstev EU uporabili za gradnjo energetske infrastrukture. Ukrepi za zanesljivejšo oskrbo z energijo in boj proti podnebnim spremembam se medsebojno podpirajo – energetska učinkovitost in obnovljivi viri so enako pomembni kot zanesljiva oskrba z energijo.

Rusija je ukinila dobavo plina, ki teče po ukrajinskih plinovodih, zaradi spora glede nove pogodbe o dobavi in pretoku plina. Obe državi sta se prejšnji konec tedna sporazumeli o novih pogojih pogodbe, ki sta jo podpisali 19. januarja.

V sporu sta posredovala tudi Komisija in češko predsedstvo EU, ki sta z ruskimi in ukrajinskimi voditelji imela vrsto pogovorov. S posredovanjem EU sta obe državi pred tem podpisali tudi sporazum o ponovni dobavi zemeljskega plina Evropi pod nadzorom opazovalcev EU DeutschEnglishfrançais, vendar ga nista spoštovali.

Opazovalci, ki ostajajo v obeh državah, so potrdili, da je plin znova začel pritekati.

EU dobiva četrtino zemeljskega plina iz Rusije, večinoma po ukrajinskih plinovodih. Odvisnost držav članic od ruskega plina je različna, pri nekaterih je skoraj stoodstotna. Prekinitev dobave zemeljskega plina je najbolj prizadela Slovaško, Češko, Bolgarijo, Romunijo, Grčijo, Avstrijo in Madžarsko.

Več o energetski politiki EU English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave