Cale de navigare

Europa se încălzeşte - 21/01/2009

Manometru pentru gaz în Ucraina ©Reporters

Ucraina şi Rusia reiau livrările de gaz către Europa.

Livrările de gaz au fost reluate, punând capăt perioadei de întrerupere de 13 zile care a lăsat milioane de familii din Europa fără căldură pe un ger crâncen, forţând mii de şcoli şi fabrici să îşi închidă, temporar, porţile.

Anunţând încetarea crizei, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat: „Este foarte greu să saluţi rezolvarea unei probleme care nu ar fi trebuit să apară”.

Nu a fost pentru prima dată când tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au afectat aprovizionarea cu gaz a Uniunii. Dispute asemănătoare au mai avut loc în ultimii ani, reiterând nevoia de a reduce gradul de dependenţă al UE faţă de sursele de energie din alte state. Aceasta este, de altfel, una dintre priorităţile de vârf English ale Comisiei.

Preşedintele a afirmat că UE trebuie să îşi diversifice sursele de energie şi să realizeze stocuri strategice. De asemenea, le-a cerut liderilor europeni să ajungă rapid la un acord privind recomandările Comisiei de a utiliza 5 miliarde de euro din fondurile europene necheltuite pentru a construi infrastructura energetică. Măsurile menite să asigure o mai mare siguranţă energetică şi să combată schimbările climatice se susţin reciproc - eficienţa energetică şi energiile regenerabile sunt la fel de importante ca şi siguranţa resurselor energetice.

Rusia a întrerupt livrările care tranzitau Ucraina în urma unei dispute legate de condiţiile unui nou contract de livrare şi tranzit. Premierii rus şi ucrainean au reuşit să ajungă la un acord privind noul contract în cursul acestui weekend, înţelegerea fiind semnată în data de 19 ianuarie.

Pe tot parcursul acestei perioade de impas, Comisia şi preşedinţia cehă a UE au purtat numeroase discuţii cu liderii ruşi şi ucraineni. La un moment dat, UE a intermediat un acord pentru reluarea livrărilor de gaze naturale către Europa sub supravegherea observatorilor europeni DeutschEnglishfrançais, acesta nefiind însă onorat de cele două ţări.

Observatorii care vor mai rămâne încă în cele două ţări, au confirmat că livrările au fost reluate.

Aproximativ un sfert din cantitatea de gaz natural din UE provine din Rusia, cea mai mare parte tranzitând teritoriul Ucrainei. Gradul de dependenţă diferă însă mult de la o ţară la alta, unele state europene depinzând aproape integral de gazul rusesc. Ţările europene cel mai puternic afectate de sistarea livrărilor de gaz au fost Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria, România, Grecia, Austria şi Ungaria.

Mai multe despre politica energetică a UE English .

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile