Kruimelpad

Gasconflict opgelost - 21/01/2009

Gasdrukmeter in Oekraïne ©Reporters

Oekraïne en Rusland leveren weer gas aan Europa.

De EU-landen krijgen weer gas uit Rusland. Goed nieuws voor de miljoenen huishoudens die 13 dagen in de kou hebben gezeten en de duizenden scholen en fabrieken die zelfs moesten sluiten.

Toen Commissievoorzitter Barroso met het nieuws over de oplossing naar buiten kwam, zei hij: "Ik kan moeilijk zeggen dat ik nu tevreden ben. Deze hele crisis had nooit mogen gebeuren."

Dit was niet de eerste keer dat een geschil tussen Oekraïne en Rusland de gaslevering aan de EU in het gedrang bracht. De laatste jaren hebben dergelijke conflicten al duidelijk gemaakt dat de EU minder afhankelijk moet worden van buitenlandse energie. Juist dat is dan ook een van de topprioriteiten English van de Commissie.

Barroso zei dat de EU moet zorgen voor meer verschillende energieleveranciers en zelf voorraden moet aanleggen. Ook riep hij de Europese leiders op om het snel eens te worden over de aanbevelingen van de Commissie om 5 miljard euro ongebruikt EU-geld te gebruiken voor nieuwe energie-infrastructuur. Maatregelen voor meer energiezekerheid en tegen klimaatverandering gaan hand in hand - efficiënt energiegebruik en duurzame energiebronnen zijn immers net zo belangrijk als een gegarandeerde aanvoer.

Rusland draaide de gaskraan dicht na een conflict met buurland Oekraïne over de voorwaarden van een nieuw contract voor levering en doorvoer. Afgelopen weekend bereikten de premiers van beide landen daarover een akkoord, dat op 19 januari kon worden ondertekend.

De Commissie en EU-voorzitter Tsjechië zijn tijdens de crisis vaak met de leiders van Rusland en Oekraïne rond de tafel gaan zitten. En op een bepaald moment leidde dat tot een akkoord. De EU zou waarnemers DeutschEnglishfrançais sturen en Rusland en Oekraïne zouden de gaslevering hervatten. Maar de twee landen hielden zich niet aan die toezeggingen.

De waarnemers, die nog steeds ter plaatse zijn, bevestigen nu wel dat het gas weer stroomt.

De EU haalt ongeveer een kwart van het benodigde aardgas uit Rusland, waarvan het grootste deel via pijpleidingen in Oekraïne. Er zijn echter grote verschillen: sommige landen zijn voor hun gas bijna volledig van Rusland afhankelijk. Het zwaarst getroffen door de onderbreking van de gasleveringen waren de EU-landen Slowakije, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Oostenrijk en Hongarije.

Meer over het energiebeleid van de EU English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links