Navigációs útvonal

Európa újra kap gázt - 21/01/2009

Gáznyomásmérő Ukrajnában © Reporters

Ukrajna és Oroszország újraindította a gázszállítást Európa felé.

A gázszállítások azt követően indultak meg, hogy Moszkva és Kijev lezárta vitáját, amely miatt európai háztartások milliói maradtak fűtés nélkül a tél leghidegebb 13 napján, és iskolák és gyárak ezreit kellett bezárni.

„Nehéz üdvözölni olyasvalaminek a végét, ami eleve meg sem kezdődhetett volna” – kommentálta a válság lezárultát José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Nem ez az első eset, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség fennakadásokhoz vezet az Unióba irányuló gázszállításokban. Az elmúlt évek hasonló eseményei rámutattak arra, hogy az EU‑nak csökkentenie kell a külföldi energiától való függőségét. Ez ma a Bizottság egyik fő prioritása English .

Barroso elnök hangsúlyozta, hogy az Uniónak diverzifikálnia kell energiaellátását, és stratégiai készleteket kell kialakítania. Arra bíztatta az európai vezetőket, hogy minél előbb hagyják jóvá azt a bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a különböző uniós alapokban megmaradt forrásokból további ötmilliárd eurót lehetne az energetikai infrastruktúra fejlesztésére fordítani. Az energiabiztonság növelése és az éghajlatváltozás megfékezése egymást erősítő célok – az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások ugyanolyan fontosak, mint a biztonságos energiaellátás.

Oroszország az Ukrajnával megkötendő gázszállítási és tranzitszerződés feltételeit érintő vita miatt zárta el január elején a nyugati szomszédja felé vezető gázvezetékek csapjait. Az orosz és az ukrán miniszterelnök hétvégi tárgyalásain végül sikerült tető alá hozni a megállapodást, amelyet január 19‑én írt alá a két fél.

Ezt megelőzően az EU cseh elnöksége és az Európai Bizottság számos megbeszélést tartott orosz és ukrán vezetőkkel. Az EU közvetítésével sikerült is megállapodni arról, hogy uniós megfigyelők DeutschEnglishfrançais felügyelete mellett újraindulhatnak a szállítások, ám Oroszország és Ukrajna nem tartotta be az egyezséget.

A megfigyelők, akik jelenleg is a két országban tartózkodnak, most megerősítették a szállítások újraindulását.

Az Unióba érkező földgáz mintegy negyedét Oroszország szállítja, jórészt Ukrajnát keresztező csővezetékeken keresztül. Az orosz gáztól való függőség mértéke országonként változó; néhány állam gázellátása szinte teljes mértékben Moszkvától függ. A szállítások leállítása leginkább Szlovákiát, Csehországot, Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Ausztriát és Magyarországot érintette érzékenyen.

Bővebben az EU energiapolitikájáról English .

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek