Navigointipolku

Kaasu virtaa taas Eurooppaan - 21/01/2009

Kaasupainemittari Ukrainassa ©Reporters

Ukraina ja Venäjä jatkavat vihdoin kaasuntoimituksia Eurooppaan.

Maakaasu on alkanut nyt virrata EU:hun, jossa miljoonat kodit kärvistelivät ilman lämmitystä 13 päivän ajan kylmimpään talviaikaan ja kouluja ja tehtaita jouduttiin sulkemaan.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ilmoitti kriisin olevan ohi todeten kuitenkin, että on hieman vaikeaa olla iloinen ratkaisusta ongelmaan, jota ei olisi koskaan pitänyt päästää syntymäänkään.

EU on aiemminkin joutunut kärsimään Ukrainan ja Venäjän kaasukiistoista. Tällaisten ongelmien vuoksi EU haluaa vähentää riippuvuuttaan tuontienergiasta. Tämä on yksi komission keskeisistä tavoitteista English.

Barroso totesi, että EU:n olisi monipuolistettava energianhankintalähteitään ja kasvatettava strategisia varastojaan. Hän vetosi EU-johtajiin, jotta nämä hyväksyisivät nopeasti komission suositukset siitä, että käyttämättömiä EU-määrärahoja voitaisiin ohjata 5 miljardin euron arvosta energiainfrastruktuurin rakentamiseen. Energiavarmuuden kehittämiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävät toimet tukevat toisiaan: energiatehokkuus ja uusiutuvat energianlähteet ovat yhtä tärkeitä kuin energiantoimitusten varmuus.

Vuoden alussa Venäjä katkaisi Ukrainan kautta kulkevat kaasuntoimitukset maiden väliseen kaasuntoimitus- ja siirtosopimukseen liittyvien kiistojen vuoksi. Venäjän ja Ukrainan pääministerit pääsivät vihdoin viime viikonloppuna yksimielisyyteen uudesta sopimuksesta, joka allekirjoitettiin 19. tammikuuta.

Komissio ja EU:n puheenjohtajamaana toimiva Tšekki neuvottelivat ratkaisusta Venäjän ja Ukrainan kanssa useaan otteeseen kiistan aikana. EU:n välityksellä aikaan saatiin ensin sopimus, jonka perusteella kaasuntoimituksia Eurooppaan pyrittiin jatkamaan EU:n tarkkailijoiden DeutschEnglishfrançais valvonnassa, mutta Venäjä ja Ukraina eivät kunnioittaneet sopimusta.

Ukrainassa ja Venäjällä toimii edelleen tarkkailijoita, jotka ovat vahvistaneet, että kaasu on alkanut taas virrata putkissa.

EU tuo noin neljänneksen käyttämästään maakaasusta Venäjältä. Suurin osa toimituksista kulkee Ukrainan kautta kulkevissa kaasuputkissa. Eri EU-maiden riippuvuus Venäjältä tuotavasta kaasusta kuitenkin vaihtelee suuresti. Jotkut maat ovat lähes täysin riippuvaisia Venäjän toimituksista. Pahiten kaasuntoimitusten häiriöistä ovat EU:ssa kärsineet Slovakia, Tšekki, Bulgaria, Romania, Kreikka, Itävalta ja Unkari.

Lisää EU:n energiapolitiikasta English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä