Διαδρομή πλοήγησης

Η Ευρώπη ξαναζεσταίνεται - 21/01/2009

Μετρητής πίεσης αερίου στην Ουκρανία  ©Reporters

Η Ουκρανία και η Ρωσία ξαναρχίζουν τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο.

Ο εφοδιασμός με αέριο ξανάρχισε, βάζοντας τέλος στη διαταραχή που άφησε επί 13 ημέρες εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη χωρίς θέρμανση και ανάγκασε χιλιάδες σχολεία και εργοστάσια να κλείσουν.

"Δεν θα πρέπει να χαιρόμαστε που λύσαμε ένα πρόβλημα το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο αναγγέλλοντας το τέλος της κρίσης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι διαφορές μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας απείλησαν τον εφοδιασμό της ΕΕ με αέριο. Παρόμοιες διαφορές τα προηγούμενα χρόνια κατέδειξαν την ανάγκη να μειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργειακή της εξάρτηση από το εξωτερικό - μια από τις κύριες προτεραιότητες English της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με ενέργεια και να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα. Προέτρεψε δε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν το ταχύτερο δυνατό με τις συστάσεις της Επιτροπής για διάθεση των 5 δις ευρώ που παραμένουν αδιάθετα στα κοινοτικά ταμεία για τη δημιουργία ενεργειακής υποδομής. Τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξυπηρετούν εξίσου και τους δύο σκοπούς δεδομένου ότι η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το ίδιο σημαντικές με την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού.

Η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια αερίου μέσω της γειτονικής της Ουκρανίας λόγω διένεξης όσον αφορά τους όρους νέας σύμβασης προμήθειας και διαμετακόμισης του αερίου. Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν σε νέα σύμβαση το σαββατοκύριακο, την οποία και υπέγραψαν στις 19 Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή και η τσεχική προεδρία της ΕΕ διεξήγαγαν σειρά συνομιλιών με τους Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες κατά την περίοδο της κρίσης. Κάποια στιγμή, η ΕΕ διαμεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας όσον αφορά την επανέναρξη του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο υπό την εποπτεία ειδικών απεσταλμένων της ΕΕ DeutschEnglishfrançais, αλλά οι δύο χώρες δεν την τήρησαν.

Οι επόπτες οι οποίοι παραμένουν στις δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι ξανάρχισε η ροή του αερίου.

Η ΕΕ προμηθεύεται το ένα τέταρτο περίπου του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Το επίπεδο ενεργειακής εξάρτησης, ωστόσο, ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων χωρών, καθώς κάποιες από αυτές εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές προμήθειες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από τη διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ήταν η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Περισσότερα για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ English .

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι