Sti

Europa tør op - 21/01/2009

Gastrykmåler i Ukraine  ©Reporters

Ukraine og Rusland genoptager gasforsyningerne til Europa.

Nu kommer flyder gassen igen. Dermed er det forbi med den afbrydelse af forsyningerne, der betød, at millioner af husstande i EU var uden varme i 13 kolde dage, og som tvang tusindvis af skoler og fabrikker til at holde lukket.

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, meddelte, at krisen var overstået og tilføjede: "Det er svært at være rigtig begejstret, for det her burde slet ikke være sket."

Det er ikke første gang, at spændinger mellem Ukraine og Rusland har ført til, at gasforsyningerne til EU forstyrres. I de seneste år har lignende uoverensstemmelser understreget behovet for at gøre EU mindre afhængigt af energi udefra, og det er en af Kommissionens topprioriteter English .

José Manuel Barroso udtalte, at EU bliver nødt til diversificere sine energiforsyninger og opbygge en strategisk reserve. Han opfordrede EU's ledere til hurtigt at tilslutte sig Kommissionens anbefalinger om at bruge 5 milliarder euro af de ubrugte EU-midler til at bygge energiinfrastruktur. Initiativer inden for energisikkerhed og bekæmpelse af klimaændringer går hånd i hånd – energieffektivitet og vedvarende energi er lige så vigtige som sikre energiforsyninger.

Rusland lukkede for gasforsyningerne, der går gennem nabolandet Ukraine, da der udbrød strid om vilkårene for en ny forsynings- og transitkontrakt. Den russiske og den ukrainske ministerpræsident blev enige om en ny kontrakt i weekenden, og aftalen blev underskrevet den 19. januar.

Kommissionen og det tjekkiske EUformandskab holdt mange forhandlinger med ledere fra Rusland og Ukraine under stilstanden. Undervejs påtog EU sig at mægle, så der kom en aftale på plads om at genoptage forsyningerne af naturgas til Europa under tilsyn af EU-observatører DeutschEnglishfrançais , men de to lande overholdt ikke aftalen.

Observatørerne, som stadig befinder sig i Rusland og Ukraine, bekræfter, at gassen nu flyder igen.

EU får ca. en fjerdedel af sin naturgas fra Rusland. Det meste løber gennem rørledninger i Ukraine. Der er dog stor forskel på, hvor afhængige EU-landene er. Nogle køber næsten al deres gas af Rusland. De EU-lande, der blev mest ramt af de manglende gasforsyninger, var Slovakiet, Tjekkiet, Bulgarien, Rumænien, Grækenland, Østrig og Ungarn.

Mere om EU's energipolitik English .

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links