Навигационна пътека

Уред за измерване на налягането на газ в Украйна ©Reporters

Украйна и Русия подновяват доставките на газ за Европа.

Доставките на газ вече са подновени, с което бе сложен край на кризата, оставила милиони европейски домакинства без отопление в продължение на 13 мразовити дни и предизвикала затварянето на хиляди училища и фабрики.

Обявявайки края на кризата, председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу заяви: „Много е трудно да приветстваме разрешаването на нещо, което по принцип въобще не би трябвало да се случва.“

Това не бе първият път, когато напрежение между Украйна и Русия нарушава доставките на газ за ЕС. Подобни спорове през последните години показаха нуждата от намаляване на зависимостта на ЕС от чуждестранни енергийни източници, един от най-големите приоритети English на Комисията.

Председателят каза, че ЕС трябва да разнообрази енергийните си доставчици и да създаде стратегически запаси. Той призова европейските лидери бързо да приемат препоръките на Комисията неизразходвани средства на ЕС в размер на 5 млрд. евро да се използват за изграждането на енергийна инфраструктура. Мерките за повишаване на енергийната сигурност и за борба с изменението на климата се подсилват взаимно – енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия са също толкова важни, колкото и надеждните енергийни доставки.

Русия прекрати доставките, минаващи през съседна Украйна, поради спор по условията на нов договор за доставка и транзит. Министър-председателите на Русия и Украйна постигнаха споразумение за нов договор през почивните дни и той бе подписан на 19 януари.

Комисията и чешкото председателство на ЕС проведоха многобройни разговори с руски и украински лидери по време на кризата. В един момент чрез посредничеството на ЕС се достигна до споразумение за подновяване на доставките на природен газ за Европа под наблюдението на представители на ЕС DeutschEnglishfrançais, но двете държави не го спазиха.

Наблюдателите, които остават в двете страни, потвърдиха, че преносът на газ е започнал отново.

ЕС получава около една четвърт от природния си газ от Русия, главно през тръбопроводи в Украйна. Между отделните страни обаче съществуват големи различия, като някои от тях почти изцяло разчитат на руския газ. Най-засегнати от намалените доставки на газ в ЕС бяха Словакия, Чешката република, България, Румъния, Гърция, Австрия и Унгария.

Още за енергийната политика на ЕС English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки