Sökväg

Dödläge i gaskonflikten - 15/01/2009

Gasarbetare kontrollerar en ventil på en rysk gaspumpstation ©Reporters

Ryssland och Ukraina levererar fortfarande ingen gas till EU.

Dödläget i den rysk-ukrainska gaskonflikten är ”oacceptabelt och ofattbart”, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och uppmanar EU-länderna att överväga rättsliga åtgärder. Han vill också se gemensamma ansträngningar för att hitta alternativa energikällor.

EU förhandlade tidigare i veckan fram ett avtal English mellan Ryssland och Ukraina om att naturgasleveranserna till Europa skulle återupptas under övervakning av EU:s observatörer English. Men de bägge länderna är fortfarande oense om hur det ska gå till. Ryssland och Ukraina ska diskutera läget vid ett toppmöte den 17 januari, där också företrädare från kommissionen kommer att delta.

Ryssland stängde kranarna den 7 januari och anklagade Ukraina för att tappa en del av gasen. Ett tjugotal länder har drabbats – främst på Balkan, där tiotusentals bostäder blivit utan värme och skolor, sjukhus och fabriker tvingats stänga.

EU:s energiministrar träffades den 12 januari i ett krismöte češtinaEnglishfrançais i Bryssel, där de uppmanade de bägge länderna att hitta en långsiktig lösning för att förhindra fler störningar. De enades också om att EU:s energipolitik måste förbättras.

Det är inte första gången som spänningar mellan Ukraina och Ryssland har stört gasleveranserna till EU. Liknande konflikter på senare år har visat att EU måste minska sitt beroende av energi utifrån, vilket är en av kommissionens topprioriteringar English.

Ungefär en fjärdedel av EU:s naturgas kommer från Ryssland, det mesta via ledningar genom Ukraina. Men det finns stora variationer och en del länder får nästan all sin gas från Ryssland. De EU-länder som drabbats hårdast av de stoppade gasleveranserna är Bulgarien, Grekland, Rumänien, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Österrike.

Mer om EU:s energipolitik English.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar