Navigacijska pot

Plinski spor ostaja na mrtvi točki - 15/01/2009

Delavec preverja ventil na črpališču plina v Rusiji ©Reporters

Rusija in Ukrajina nista obnovili dobave plina v države EU

Predsednik Komisije Barroso je nadaljevanje plinske krize označil za „nedopustno in neverjetno“. Države EU je pozval, naj preučijo morebitne pravne ukrepe in skupaj poiščejo alternativne vire energije.

Pred dnevi sta Rusija in Ukrajina s posredovanjem EU podpisali sporazum English o ponovni dobavi zemeljskega plina evropskim državam pod nadzorom opazovalcev EU English. Vendar se državi še vedno nista sporazumeli, kako bosta to izvedli. Rusija in Ukrajina sta sklicali srečanje na vrhu za 17. januar, na katerem bodo preučili nastalo stanje. Srečanja se bodo udeležili tudi predstavniki Komisije.

Rusija je prenehala črpati plin 7. januarja, ko je obtožila Ukrajino, da iz plinovodov krade plin. Spor je prizadel približno 20 držav, zlasti na Balkanu, kjer je več deset tisoč gospodinjstev ostalo brez ogrevanja, šole, bolnice in tovarne pa so morali zapreti.

V Bruslju so se 12. januarja na izrednem sestanku češtinaEnglishfrançais zbrali ministri za energijo ter pozvali Rusijo in Ukrajino, naj poiščeta dolgoročno rešitev, da ne bi prihajalo do takih prekinitev dobave. Dogovorili so se tudi, da je treba okrepiti energetsko politiko na ravni EU.

Dobava plina je bila zaradi napetosti med Ukrajino in Rusijo že večkrat prekinjena. Podobni spori v zadnjih letih so pokazali, da mora EU zmanjšati svojo odvisnost od tuje energije, kar je prednostni cilj English Evropske komisije.

EU dobiva četrtino zemeljskega plina iz Rusije, večinoma po ukrajinskih plinovodih. Odvisnost držav članic od ruskega plina je različna, pri nekaterih je skoraj stoodstotna. Prekinitev dobave zemeljskega plina je najbolj prizadela Slovaško, Češko, Bolgarijo, Romunijo, Grčijo, Avstrijo in Madžarsko.

Več o energetski politiki EU English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave