Cale de navigare

Impas în furnizarea de gaze naturale - 15/01/2009

Un muncitor la ţevile de gaz verifică o valvă la staţia de pompare din Rusia ©Reporters

Rusia şi Ucraina nu au reluat încă furnizarea de gaz către UE

Preşedintele Barroso consideră că impasul provocat de Rusia şi Ucraina în ceea ce priveşte furnizarea de gaze naturale este „inacceptabil şi de necrezut”. Mai mult decât atât, îndeamnă statele membre să ia în calcul posibilitatea iniţierii unor acţiuni în justiţie şi să îşi unească eforturile pentru a găsi surse alternative de energie.

La începutul săptămânii, Rusia şi Ucraina au semnat un acord intermediat de UE English pentru reluarea furnizării de gaz natural către Europa, sub supravegherea observatorilor europeni English. Cele două ţări nu au ajuns însă la o înţelegere cu privire la punerea în practică a acestui acord. Pe 17 ianuarie, Rusia şi Ucraina vor organiza un summit pentru a discuta situaţia curentă, la care vor participa şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Rusia a oprit pompele de gaz la data de 7 ianuarie, pretinzând că Ucraina sustrage combustibil. Circa 20 de ţări fost afectate - în regiunea balcanică cu precădere, încetarea furnizării de gaz a lăsat zeci de mii de gospodării fără căldură şi a obligat o serie de şcoli, spitale şi fabrici să-şi închidă porţile.

Miniştrii europeni din domeniul energetic au participat la o întâlnire în regim de urgenţă češtinaEnglishfrançais, organizată la Bruxelles, la data de 12 ianuarie, pentru a solicita Rusiei şi Ucrainei să găsească soluţii de lungă durată care evite apariţia unor asemenea dezechilibre. De asemenea, aceştia au subliniat nevoia consolidării politicii energetice la nivel european.

Nu este pentru prima dată când tensiunile dintre Ucraina şi Rusia afectează aprovizionarea cu gaz a Uniunii. Dispute asemănătoare au mai avut loc în ultimii ani, reiterând nevoia de a reduce gradul de dependenţă al UE faţă de sursele de energie din alte state. Aceasta este, de altfel, una dintre priorităţile de vârf English ale Comisiei.

Aproximativ un sfert din cantitatea de gaz natural din UE provine din Rusia, cea mai mare parte tranzitând teritoriul Ucrainei. Gradul de dependenţă diferă însă mult de la o ţară la alta, unele state europene depinzând aproape integral de gazul rusesc. Ţările europene cel mai puternic afectate de sistarea furnizării de gaz sunt Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria, România, Grecia, Austria şi Ungaria.

Informaţii suplimentare privind politica energetică europeană English.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile