Kruimelpad

Impasse in de gascrisis - 15/01/2009

Een medewerker controleert de kleppen in een gaspompstation in Rusland ©Reporters

Rusland en Oekraïne leveren nog steeds geen gas aan de EU

"Onaanvaardbaar en ongelofelijk." Met die woorden veroordeelde Commissievoorzitter Barroso het aanslepende geschil tussen Rusland en Oekraïne over de levering van aardgas. Hij zei dat de EU-landen zich moeten beraden op juridische stappen en samen meer werk moeten maken van alternatieve energie.

Eerder deze week hadden Rusland en Oekraïne onder leiding van de EU een akkoord English bereikt. Rusland zou de gaskraan naar Europa weer opendraaien onder het toeziend oog van waarnemers van de EU English. Maar de twee landen konden het niet eens worden over de manier waarop dit zou gebeuren. Rusland en Oekraïne zullen de situatie op 17 januari bespreken op een speciale topontmoeting. Ook vertegenwoordigers van de Commissie zullen daarbij zijn.

Het begon allemaal op 7 januari, toen Rusland de leveringen staakte omdat het Oekraïne ervan verdacht gas af te tappen. Zo'n 20 landen werden daardoor getroffen, vooral in de Balkan, waar tienduizenden gezinnen in de kou kwamen te zitten en scholen, ziekenhuizen en fabrieken moesten worden gesloten.

Tijdens een spoedvergadering češtinaEnglishfrançais op 12 januari in Brussel riepen de EU-ministers van energie Rusland en Oekraïne op een blijvende oplossing te zoeken om dergelijke problemen voortaan te vermijden. Ook werden ze het erover eens dat de EU een krachtdadiger energiebeleid nodig heeft.

Dit is niet de eerste keer dat de gasleveringen aan de EU in het gedrang komen door een geschil tussen Oekraïne en Rusland. De laatste jaren hebben dergelijke conflicten al duidelijk gemaakt dat de EU minder afhankelijk moet worden van buitenlandse energie. Juist dat is ook een van de topprioriteiten English van de Commissie.

De EU haalt ongeveer een kwart van het benodigde aardgas uit Rusland, waarvan het grootste deel door pijpleidingen in Oekraïne. Er zijn echter grote verschillen: sommige landen zijn voor hun gas bijna volledig van Rusland afhankelijk. De EU-landen die het zwaarst zijn getroffen door de onderbreking van de gaslevering zijn Slowakije, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Oostenrijk en Hongarije.

Meer over het energiebeleid van de EU English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links