Navigációs útvonal

Patthelyzet az orosz-ukrán gázvitában - 15/01/2009

Szelepellenőrzés egy orosz gázállomáson ©Reporters

Továbbra sem érkezik orosz gáz Európába.

Elfogadhatatlannak és hihetetlennek nevezte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az orosz-ukrán gázvita elhúzódását. A politikus az európai országokat arra szólította fel, hogy ha jónak látják, tegyenek jogi lépéseket az ügyben. Barroso egyúttal sürgette, hogy az európai országok fogjanak össze alternatív energiaellátási megoldások érdékében.

A hét elején Oroszország és Ukrajna aláírták azt az EU közvetítésével létrejött megállapodást English, amelynek értelmében az uniós megfigyelők English felügyelete alatt újraindulhatott volna az orosz gázszállítás Európa felé. A két ország azonban továbbra sem ért egyet a megvalósítás részleteiben. Moszkva és Kijev január 17‑én csúcstalálkozón vitatják meg a helyzetet, melyen a Bizottság képviselői is részt vesznek.

Oroszország január 7‑én állította le a szállításokat arra hivatkozva, hogy Ukrajna megcsapolja a tranzitot. A gázszállítások leállítása mintegy 20 országot érintett. Különösen nehéz helyzetbe kerültek a Balkán-országok, ahol háztartások tízezrei maradtak gáz nélkül, és iskolákat, kórházakat és gyárakat kellett bezárni.

Az EU energiaügyi miniszterei január 12‑én Brüsszelben tartott válságtárgyalásukon češtinaEnglishfrançais felszólították Oroszországot és Ukrajnát, hogy a hasonló fennakadások elkerülése érdekében igyekezzenek tartós megoldást találni a problémára. A miniszterek egyetértettek abban is, hogy meg kell erősíteni az uniós szintű energiapolitikát.

Nem ez az első eset, hogy Ukrajna és Oroszország vitája fennakadásokat okoz az Unióba irányuló gázszállításokban. Az elmúlt évek hasonló eseményei rámutattak arra, hogy az EU‑nak csökkentenie kell a külföldi energiától való függőségét. Ez ma a Bizottság egyik fő prioritása English.

Az Unióba érkező földgáz mintegy negyedét Oroszország szállítja, jórészt Ukrajnát keresztező csővezetékeken keresztül. Az orosz gáztól való függőség mértéke országonként változó; néhány állam gázellátása szinte teljes mértékben Moszkvától függ. A szállítások leállítása leginkább Szlovákiát, Csehországot, Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Ausztriát és Magyarországot érinti érzékenyen

Bővebben az EU energiapolitikájáról English.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek