Navigointipolku

Kaasukiista jatkuu - 15/01/2009

Työntekijä tarkastaa venttiiliä venäläisessä kaasupumppaamossa ©Reporters

Venäjä ja Ukraina eivät ole vieläkään käynnistäneet kaasuntoimituksia EU:hun

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso pitää Venäjän ja Ukrainan kaasukiistaa uskomattomana ja tilannetta täysin mahdottomana hyväksyä. Hän on kehottanut EU-maita harkitsemaan oikeustoimia ja toivoo yhtenäisiä toimia vaihtoehtoisten energianlähteiden löytämiseksi.

Aiemmin tällä viikolla Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat EU:n välityksellä aikaan saadun sopimuksen English, jonka ansiosta maakaasuntoimituksia Eurooppaan voidaan jatkaa EU:n tarkkailijoiden English valvonnassa. Venäjä ja Ukraina eivät kuitenkaan vieläkään ole päässeet sopuun siitä, miten toimitukset saataisiin käyntiin. Maat aikovat selvittää tilannetta 17. tammikuuta pidettävässä kokouksessa, johon osallistuu myös komission edustajia.

Venäjä keskeytti toimitukset 7. tammikuuta ja väitti, että Ukraina varastaa kaasua. Toimituskatkoksesta on kärsinyt parikymmentä maata erityisesti Balkanin alueella, jossa kymmenet tuhannet kodit ovat jääneet ilman lämmitystä, ja kouluja, sairaaloita ja tehtaita on jouduttu sulkemaan.

EU:n energiaministerit toivoivat Brysselissä 12. tammikuuta pitämässään hätäkokouksessa češtinaEnglishfrançais, että Venäjä ja Ukraina löytäisivät kestävän ratkaisun kiistoihinsa uusien katkosten välttämiseksi. Ministerit olivat myös yhtä mieltä siitä, että EU:n energiapolitiikkaa on vahvistettava.

EU on aiemminkin joutunut kärsimään Ukrainan ja Venäjän kaasukiistoista. Tällaisten ongelmien vuoksi EU haluaa vähentää riippuvuuttaan tuontienergiasta. Tämä on yksi komission keskeisistä tavoitteista English.

EU tuo noin neljänneksen käyttämästään maakaasusta Venäjältä. Suurin osa toimituksista kulkee Ukrainan kautta kulkevissa kaasuputkissa. Eri EU-maiden riippuvuus Venäjältä tuotavasta kaasusta kuitenkin vaihtelee suuresti. Jotkut maat ovat lähes täysin riippuvaisia Venäjän toimituksista. Pahiten kaasuntoimitusten häiriöistä kärsivät EU:ssa Slovakia, Tšekki, Bulgaria, Romania, Kreikka, Itävalta ja Unkari.

Lisää EU:n energiapolitiikasta English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä