Διαδρομή πλοήγησης

Αδιέξοδο στην υπόθεση του ρωσικού αερίου - 15/01/2009

Εργαζόμενος ελέγχει βαλβίδα αγωγού στον σταθμό άντλησης φυσικού αερίου στη Ρωσία ©Reporters

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να ξαναρχίσουν την παροχή αερίου στην ΕΕ.

Καταγγέλλοντας το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας ως "απαράδεκτο και αδιανόητο", ο Πρόεδρος Μπαρόζο παροτρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να αναλάβουν συντονισμένες ενέργειες για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών.

Στην αρχή της εβδομάδας, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία μετά από διαμεσολάβηση της ΕΕ English για επανέναρξη του ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο υπό την εποπτεία ειδικών απεσταλμένων της ΕΕ English, αλλά οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για την υλοποίησή της. Η Ρωσία και η Ουκρανία πρότειναν τη σύγκλιση διάσκεψης κορυφής στις 17 Ιανουαρίου για να συζητήσουν την κατάσταση, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Επιτροπής.

Η Ρωσία σταμάτησε την άντληση στις 7 Ιανουαρίου, με τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία υπέκλεπτε αέριο. Είκοσι περίπου χώρες επλήγησαν, ιδίως στην περιοχή των Βαλκανίων όπου η διακοπή στέρησε από δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τη θέρμανση και ανάγκασε σχολεία, νοσοκομεία και εργοστάσια να κλείσουν.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση češtinaEnglishfrançais στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου και ζήτησαν από την Ρωσία και την Ουκρανία να βρουν μια βιώσιμη λύση ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους διακοπές. Συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται η ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής σε επίπεδο Ένωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαφορές μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας απειλούν τον ανεφοδιασμό της ΕΕ σε αέριο. Παρόμοιες διαφορές τα προηγούμενα χρόνια κατέδειξαν την ανάγκη να μειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργειακή της εξάρτηση από το εξωτερικό - μια από τις κύριες προτεραιότητες English της Επιτροπής.

Η ΕΕ προμηθεύεται το ένα τέταρτο περίπου του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Η ενεργειακή εξάρτηση, ωστόσο, ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων χωρών, καθώς κάποιες από αυτές εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές προμήθειες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από τη διακοπή του ανεφοδιασμού σε φυσικό αέριο είναι η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Περισσότερα για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ English.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι