Sti

Ingen gas - 15/01/2009

Arbejder ved rørledning kontrollerer ventil ved gasstation i Rusland ©Reporters

Rusland og Ukraine genoptager ikke gasforsyningerne til EU

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, kalder dødvandet i gastransitten mellem Rusland og Ukraine "uacceptabelt og uforståeligt". Han opfordrer EU-landene til at gå rettens vej og gå sammen om at finde alternative forsyningskilder.

Rusland og Ukraine havde tidligere på ugen underskrevet en aftale med EU som mægler English om at genoptage gasforsyningerne til Europa med EU-observatører English . De to lande er dog stadig uenige om, hvordan det skal føres ud i livet. Rusland og Ukraine holder topmøde den 17. januar for at drøfte situationen. Der deltager også repræsentanter fra Kommissionen.

Rusland lukkede for gassen den 7. januar, fordi Ukraine skulle have taget af gassen. Omkring 20 lande er ramt, overvejende på Balkan. Her har afbrydelsen betydet, at titusindvis af hjem ikke har varme, og at skoler, hospitaler og fabrikker har måttet lukke.

EU's energiministre indkaldte til hastemøde češtinaEnglishfrançais i Bruxelles den 12. januar og opfordrede Rusland og Ukraine til at finde holdbare løsninger for at forebygge sådanne forstyrrelser. Der var enighed om, at energipolitikken skal styrkes på EU-plan.

Det er ikke første gang, at spændinger mellem Ukraine og Rusland har ført til, at gasforsyningerne til EU forstyrres. I de seneste år har lignende uoverensstemmelser understreget behovet for at gøre EU mindre afhængigt af energi udefra, og det er en af Kommissionens topprioriteter English .

EU får ca. en fjerdedel af sin naturgas fra Rusland. Det meste løber gennem rørledninger i Ukraine. Der er dog stor forskel på, hvor afhængige landene er. Nogle køber næsten al deres gas af Rusland. De EU-lande, der er hårdest ramt af manglende gasforsyninger, er Slovakiet, Tjekkiet, Bulgarien, Rumænien, Grækenland, Østrig og Ungarn.

Mere om EU's energipolitik English .

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links