Навигационна пътека

Газовата криза в задънена улица - 15/01/2009

Работник на газопровод проверява клапа на газова помпена станция в Русия ©Reporters

Русия и Украйна не можаха да изпълнят обещанието си да подновят газовите доставки за ЕС

Като обяви безизходицата, в която се намират Русия и Украйна по отношение на газовата криза за „недопустима и невероятна“, председателят Барозу призова европейските държави към правни действия и координирани мерки за намиране на алтернативни източници на енергия.

По-рано през седмицата Русия и Украйна подписаха споразумение с посредничеството на ЕС English за възобновяване на доставките на природен газ за Европа под контрола на наблюдатели на Съюза English. Въпреки това разногласията между двете държави относно начина за изпълнение на поетия ангажимент продължават. Русия и Украйна свикаха среща на върха на 17 януари, на която да обсъдят положението. На срещата ще присъстват и представители на Комисията.

Русия спря подаването на газ на 7 януари под предлог, че Украйна краде гориво. Засегнати са около 20 страни, особено на Балканите, където кризата остави хиляди домакинства на студено и предизвика затварянето на училища, болници и фабрики.

Министрите на енергетиката от ЕС свикаха спешна среща češtinaEnglishfrançais в Брюксел на 12 януари, призовавайки Русия и Украйна да намерят трайно решение, за да се предотвратят подобни нарушения на доставките. Те се споразумяха също така за необходимостта от засилване на енергийната политика на ниво ЕС. 

Това не е първият случай, при който газовите доставки за ЕС са намалени заради напрежение между Украйна и Русия. Подобни спорове през последните години показаха нуждата от намаляване на зависимостта на ЕС от чуждестранни енергийни източници, един от водещите приоритети English на Комисията.

ЕС получава около една четвърт от природния си газ от Русия, предимно по тръбопроводи в Украйна. Между отделните страни обаче съществуват големи различия, като някои от тях почти изцяло разчитат на руския газ. Най-засегнати от намалените доставки на газ в ЕС са Словакия, Чешката република, България, Гърция, Австрия и Унгария.

Още за енергийната политика на ЕС English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки