Cale de navigare

Problema energiei - o urgenţă - 13/11/2008

Noul plan în domeniul energiei încearcă să reducă dependenţa UE de importurile de gaz şi petrol.

Preţul la energie plătit de consumatorii din UE a crescut în medie cu 15% în ultimul an. Peste 50% din energia UE provine din ţări situate în afara uniunii, iar procentajul se află în creştere constantă.

Toate aceste elemente nu fac decât să accentueze necesitatea ca UE să îşi monitorizeze îndeaproape rezervele de petrol şi gaz şi să fie mai bine pregătită pentru situaţii de urgenţă. Noul pachet energetic va ajuta Uniunea să îşi îndeplinească obiectivele în materie de schimbări climatice English şi să reducă importurile de petrol şi gaz.

Timp de câteva decenii, ţările din UE şi-au menţinut stocurile de petrol pentru situaţii de urgenţă. Comisia doreşte, în prezent, ca aceste stocuri să fie mai repede disponibile şi intenţionează să clarifice când şi cum pot fi folosite. De asemenea, doreşte ca publicul să aibă mai multe informaţii cu privire la stocurile de petrol comercial.

După petrol, gazul este cea mai importantă sursă de energie utilizată în UE. Deşi aceasta provine în proporţie de 60% din afara Uniunii, nu există încă, la nivel comunitar, un plan de urgenţă aplicabil în cazul unei întreruperi în aprovizionare. În cadrul strategiei sale energetice English (en) , Comisia lansează consultări cu ţările UE privind elaborarea unui astfel de plan.

O altă prioritate de vârf constă în crearea unui coridor sudic de gaz English , compus din reţele de conducte care să transporte gaz din regiunea Mării Caspice, prin Turcia. Se pare că lucrările de construcţie vor începe în 2010.

De asemenea, UE este interesată de consolidarea reţelelor sale energetice – liniile de înaltă tensiune şi conductele care transportă electricitatea, gazul şi petrolul către locuinţe şi întreprinderi – şi de adaptarea acestora la utilizarea unor surse regenerabile de energie precum vântul. Este analizată posibilitatea creării unui parc eolian în largul Mării Nordului.

Strategia face apel la continuarea eforturilor de promovare a eficienţei energetice, de exemplu prin renovarea clădirilor rezidenţiale şi comerciale. O altă propunere se referă la introducerea etichetelor energetice pentru pneuri începând din anul 2012.

A fost abordată şi energia nucleară, inclusiv problema securităţii nucleare şi a gestionării deşeurilor nucleare. În prezent, centralele nucleare generează aproximativ o treime din cantitatea de electricitate folosită în Europa. Un număr de peste douăsprezece state membre intenţionează să construiască centrale noi.

Politica energetică pentru Europa English (en) .

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile