Navigációs útvonal

Új uniós energiacsomag – Energiabiztonság vészhelyzet esetén is - 13/11/2008

Az EU új energiatervet dolgozott ki, hogy csökkentse a harmadik országoktól való olaj- és gázfüggőségét.

Az elmúlt évben az EU-ban átlagosan 15%-kal emelkedtek az energiaárak. Az EU energiaellátásának több mint 50%-át Unión kívüli országok biztosítják, és ez a részarány növekvő tendenciát mutat.

Mindez azt mutatja, az EU-nak alapvető érdeke, hogy szigorúbban ellenőrizze gáz- és olajkészleteinek alakulását, és alaposabban felkészüljön az esetleges vészhelyzetekre. A most elfogadott új energiacsomag a gáz- és olajbehozatal csökkentését és az éghajlatváltozás English elleni küzdelem terén kitűzött uniós célok elérését szolgálja.

Az uniós tagállamok több évtizede rendelkeznek biztonsági olajtartalékokkal. A Bizottság most azt kívánja elérni, hogy e tartalékok könnyebben hozzáférhetővé váljanak. Másik célja, hogy tisztázza, mikor és hogyan használhatók fel a készletek. Ezenfelül arra törekszik, hogy a közvélemény átfogóbb tájékoztatást kapjon a kereskedelmi olajkészletekről.

Az Európai Unióban az olaj után a földgáz a legfontosabb energiaforrás. Bár a felhasznált földgáz 60%‑a EU‑n kívüli országokból származik, az Unió máig nem rendelkezik ellátási zavarok esetén alkalmazható vészforgatókönyvvel. Az uniós energiastratégiával English (en) összhangban a Bizottság most konzultációkat kezdeményez a tagországokkal egy ilyen forgatókönyv kidolgozására.

További fontos prioritás a déli gázvezeték-folyosó English kiépítése, amelyen keresztül a Kaszpi-tenger térségéből Törökországon keresztül érkezhetne földgáz az Unióba. A hálózat építése várhatóan 2010-ben veszi kezdetét.

Ezenkívül fontos célt jelent az uniós energiahálózat – a lakásokba és a gyárakba energiát szállító táv- és csővezetékrendszer – fejlesztése, és annak biztosítása, hogy hálózat kezelni tudja a megújuló energiaforrásokat, például a szélenergiát. A szakértők jelenleg tanulmányozzák egy északi-tengeri szélerőműpark létrehozásának lehetőségét.

A Bizottság további erőfeszítéseket sürget az energiahatékonyság növelésére is – például a lakóházak és az irodaépületek felújítása révén. Egy másik kezdeményezés szerint az autógumikat 2012‑től kezdve energiacímkékkel látnák el.

A javaslatcsomag foglalkozik az atomenergia témájával is, ideértve a biztonság és a nukleáris hulladék kezelésének kérdését. Az atomerőművek jelenleg az EU villamosenergia-ellátásának egyharmadát biztosítják, és több mint egy tucat uniós tagállam tervezi újabb atomerőművek építését.

Európai energiapolitika English (en) .

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek