Navigointipolku

Energiaa Eurooppaan myös hätätilanteissa - 13/11/2008

Uudessa energiasuunnitelmassa halutaan vähentää EU:n riippuvuutta öljyn ja kaasun tuonnista.

Energian hinnat ovat vuodessa nousseet EU:ssa keskimäärin 15 prosenttia. Yli puolet EU:n energiasta tuodaan unionin ulkopuolelta, ja tuontienergian osuus kasvaa koko ajan.

Näissä oloissa EU haluaa seurata öljy- ja kaasutoimituksiaan entistä tarkemmin ja varautua energia-asioissa myös hätätilanteisiin. EU:n uuden energiapaketin tavoitteena on edistää ilmastotavoitteiden English saavuttamista ja vähentää öljyn ja kaasun tuontia.

Jo kymmeniä vuosia EU-mailla on ollut öljyn varmuusvarastoja. EU-komissio haluaa nyt selventää, missä tilanteissa ja miten varastoja voidaan käyttää, jotta varastoitua öljyä olisi helpompi hyödyntää. Se toivoo myös kansalaisten saavan enemmän tietoa kaupallisista öljyvarastoista.

EU:n energiavalikoimassa öljyn jälkeen tärkein polttoaine on kaasu. Vaikka kaasusta 60 prosenttia tuodaan EU:n ulkopuolelta, EU:lla ei ole hätäsuunnitelmaa siltä varalta, että kaasutoimitukset katkeavat. EU:n energiastrategian English (en) mukaisesti komissio on käynnistämässä neuvotteluja EU-maiden kanssa suunnitelman laatimiseksi.

Merkittävä hanke on myös eteläinen kaasulinja English eli kaasuputkisto Kaspianmeren alueelta Turkin kautta Eurooppaan. Putkiston rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2010.

EU pyrkii myös tehostamaan energiaverkkojaan eli voimansiirtolinjoja ja putkistoja, joita pitkin sähkö, kaasu ja öljy siirtyvät kotien ja yritysten käyttöön. Verkot halutaan myös varustaa uusiutuvien energialähteiden (kuten tuulen) käyttöä varten. Mahdollisuutta perustaa tuulivoimapuisto Pohjanmerelle selvitetään.

EU:n energiastrategiassa vaaditaan jatkuvia investointeja energiatehokkuuteen. Yksi tärkeä investointikohde on asuin- ja liiketalojen remontointi nykystandardien mukaisiksi. Komissio esittää niin ikään autonrenkaiden energiamerkintöjen käyttöönottoa vuonna 2012.

Energiasuunnitelmassa käsitellään myös ydinenergiaa, muun muassa sen turvallisuutta ja ydinjätehuoltoa. Tätä nykyä noin kolmannes EU:n sähköstä tuotetaan ydinvoimaloissa, ja toistakymmentä EU-maata suunnittelee uusien ydinvoimaloiden rakentamista.

EU:n energiapolitiikka English (en) .

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä