Navigacijska pot

Odpiranje energetskih trgov - 10/10/2008

Električni daljnovodi

Po novih predpisih energetski trgi ne bodo več v primežu velikih podjetij.

Po novem zakonodajnem predlogu English bodo morala gospodarska javna podjetja ločiti distribucijo elektrike in dobavo plina od proizvodnje. Tako naj bi spodbudili konkurenčnost in energetsko izmenjavo med državami članicami EU.

Zdaj so plinovodi, energetski vodi in elektrarne pogosto pod nadzorom enega podjetja. Zato se mala podjetja težko uveljavljajo in čezmejna omrežja težko razvijajo.

Večina vlad EU soglaša, da se bodo z odpiranjem trgov znižali stroški in povečala ponudba za potrošnike EnglishDeutschdanskfrançaisitalianoespañolNederlandsportuguêssuomiPDF. Od julija 2007 si lahko vsako gospodinjstvo v EU izbere dobavitelja plina in električne energije, vendar izbiro še vedno omejuje prevlada določenega podjetja na tem območju.

Po dogovoru ministrov za energijo vseh držav EU, sklenjenem 10. oktobra, bodo imela podjetja tri možnosti, tudi možnost ločenega lastništva distribucije in dobave. Ministri so soglašali o ustanovitvi agencije za ureditev trga, kar je še ena pomembna točka predloga.

Komisar za energetiko Andris Piebalgs je pozdravil dogovor ministrov kot pomembno podporo pri oblikovanju enotnega energetskega trga. Zdaj se lahko začnejo končna pogajanja za sprejetje zakona v prvi polovici leta 2009.

Zakon želi okrepiti konkurenčnost, uporabo obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija, ter povečati energetsko varnost. EU približno tretjino nafte in približno 40 % naravnega plina uvaža iz Rusije. V zadnjih letih so dobavo ovirali regionalni spori.

S povezovanjem nacionalnih energetskih trgov bi države EU lažje pomagale druga drugi, kadar bo dobava ogrožena. Za tuja podjetja, ki bodo želela poslovati v EU, bodo veljala enaka pravila, v omrežjih EU pa bodo imela samo možnost omejenega lastništva.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave