Cale de navigare

Deschiderea pieţelor energiei - 10/10/2008

Stâlpi şi linii de înaltă tensiune

Acord privind proiectul de lege care vizează reducerea monopolului deţinut de marile companii pe pieţele energiei.

Proiectul legislativ English le va cere furnizorilor să separe - sau să disocieze - activitatea de distribuţie a electricităţii şi gazului de cea de producţie. Scopul acestui act normativ este să încurajeze concurenţa şi schimburile de energie între ţările UE.

În prezent, conductele, liniile de înaltă tensiune şi centralele electrice sunt deseori controlate de o singură companie. Din acest motiv, întreprinderile mici intră cu greu pe piaţă, iar reţelele transfrontaliere nu se pot dezvolta.

Majoritatea guvernelor europene consideră că disocierea poate duce la reducerea costurilor şi la diversificarea ofertei pentru consumatori EnglishDeutschdanskfrançaisitalianoespañolNederlandsportuguêssuomiPDF. Încă din iulie 2007, consumatorii casnici din întreaga Uniune au dreptul de a-şi alege furnizorul de gaz şi electricitate, însă alegerea lor este deseori limitată, întrucât regiunea în care locuiesc este dominată de o singură companie.

Acordul la care au ajuns miniştrii de resort din UE, la data de 10 octombrie, va lăsa la dispoziţia companiilor trei opţiuni posibile. Una dintre ele prevede separarea dreptului de proprietate asupra activităţilor de furnizare şi, respectiv, de distribuţie. De asemenea, miniştrii europeni au convenit asupra înfiinţării unei agenţii care să contribuie la reglementarea pieţei, un alt aspect esenţial al propunerii legislative.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a salutat acordul, considerându-l o dovadă a sprijinului în favoarea creării unei pieţe comune a energiei. Votul deschide calea negocierilor finale şi se preconizează că proiectul legislativ va fi adoptat în prima jumătate a anului viitor.

Pe lângă faptul că stimulează concurenţa, proiectul îşi propune, de asemenea, să accelereze folosirea surselor regenerabile de energie, precum cea eoliană şi solară şi să consolideze securitatea energetică. Uniunea Europeană importă din Rusia o treime din necesarul de petrol şi aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale. Însă, în ultimii ani, o serie de aspecte politice la nivel regional au provocat întreruperea furnizării.

Integrarea pieţelor naţionale ale energiei le va permite ţărilor UE să-şi acorde sprijin reciproc în situaţia în care furnizarea va fi ameninţată. Dacă doresc să opereze pe teritoriul UE, companiile străine vor fi nevoite să respecte aceleaşi reguli beneficiind, prin urmare, de drepturi limitate asupra reţelelor europene.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile