Kruimelpad

Gooi open die energiemarkt! - 10/10/2008

Elektriciteitsmasten en hoogspanningslijnen

Er ligt een ontwerp-wet op tafel die de energiemarkt uit de greep van de grote ondernemingen kan halen.

De ontwerp-wet English voor de gas- en elektriciteitssector houdt in dat er regelingen komen om distributie en productie van elkaar los te koppelen. Dat moet leiden tot meer concurrentie en meer handel in energie tussen EU-landen.

Nu zijn pijpleidingen, hoogspanningslijnen en elektriciteitscentrales nog vaak in handen van een en dezelfde onderneming. Dat maakt het voor nieuwkomers moeilijk om voet aan de grond te krijgen en internationale netwerken groeien maar moeizaam.

De meeste EU-regeringen zijn het erover eens dat het loskoppelen de kosten kan drukken en de consumenten meer keuze kan geven. Sinds juli 2007 kunnen alle huishoudens in de EU hun gas en elektriciteitsleverancier zelf kiezen. Maar in de praktijk is de keuze vaak beperkt, bijvoorbeeld wanneer een bepaald bedrijf een regio domineert.

Het voorstel waarover de energieministers van alle EU-landen het op 10 oktober eens zijn geworden, geeft ondernemingen een aantal mogelijkheden, waaronder het opsplitsen van productie en distributie. Een ander belangrijk punt in het voorstel is dat er, zoals de ministers willen, een agentschap voor marktregulering wordt opgericht.

Energiecommissaris Andris Piebalgs was blij met het akkoord en beschouwt het als een steun in de rug voor de oprichting van een gemeenschappelijke energiemarkt. Nu de ministers het over de wet eens zijn geworden, kunnen de slotonderhandelingen beginnen, zodat er naar verwachting in de eerste helft van 2009 al over kan worden gestemd.

De wet is trouwens niet alleen goed voor de concurrentie, maar ook voor het gebruik van duurzame energie - zoals wind- en zonne-energie - en de energiezekerheid. Nu is de EU afhankelijk van Rusland voor ongeveer een derde van de olie en zo'n 40% van de aardgasbehoefte. Maar door de politieke toestand in bepaalde regio's is de bevoorrading onlangs al enkele malen in het gedrang gekomen.

Door eenmaking van de Europese energiemarkt zouden de EU-landen elkaar in tijden van schaarste makkelijker kunnen helpen. En buitenlandse ondernemingen die in EU-landen willen leveren, moeten zich aan uniforme regels houden en mogen maar een beperkt deel van de EU-netwerken in handen houden.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links