Διαδρομή πλοήγησης

Άνοιγμα των ενεργειακών αγορών - 10/10/2008

Πυλώνες και γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος

Συμφωνία για νομοσχέδιο σχετικά με τον περιορισμό του ελέγχου των ενεργειακών αγορών από μεγάλες εταιρείες.

Tο νομοσχέδιο English προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας πρέπει να διαχωρίσουν – ή να αποδεσμεύσουν – τα δίκτυα διανομής από τα δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στόχος είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η ενθάρρυνση των ενεργειακών ανταλλαγών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή οι αγωγοί, οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ελέγχονται συνήθως από μία μόνο εταιρεία. Αυτό δυσχεραίνει την είσοδο μικρών επιχειρήσεων στην αγορά, καθώς και την ανάπτυξη διασυνοριακών δικτύων.

Τα περισσότερα κράτη μέλη συμφωνούν ότι η αποδέσμευση αυτή μπορεί να μειώσει το κόστος και να δώσει στους καταναλωτές περισσότερες δυνατότητες επιλογής EnglishDeutschdanskfrançaisitalianoespañolNederlandsportuguêssuomiPDF. Ήδη από τον Ιούλιο του 2007, όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέγουν τον προμηθευτή αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της προτίμησής τους, αλλά η επιλογή τους αυτή περιορίζεται συχνά από την κυρίαρχη θέση που κατέχει μία εταιρεία στην περιοχή τους.

Η συμφωνία που υπέγραψαν στις 10 Οκτωβρίου οι υπουργοί ενέργειας όλων των χωρών της ΕΕ δίνει στις εταιρείες τρεις επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού της ιδιοκτησίας των μονάδων παραγωγής και διανομής ενέργειας. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να συσταθεί ένας φορέας για τη ρύθμιση της αγοράς, ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο της νομοθετικής πρότασης.

Ο αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος Άντρις Πίμπαλγκς χαιρέτισε τη σύναψη της συμφωνίας ως ένα θετικό βήμα για τη δημιουργία κοινής ενεργειακής αγοράς. Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τις τελικές διαπραγματεύσεις, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Εκτός από την τόνωση του ανταγωνισμού, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, καθώς και στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας. Η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία το ένα τρίτο περίπου του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού της αερίου. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή διατάραξαν τη ροή εφοδιασμού.

Η ολοκλήρωση των εθνικών ενεργειακών αγορών θα συμβάλει ώστε οι χώρες της ΕΕ να μπορούν καλύτερα να αλληλοβοηθούνται σε περίπτωση που απειλείται ο εφοδιασμός τους. Οι ξένες εταιρείες, αν θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητες στην ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, ενώ η ιδιοκτησία δικτύων της ΕΕ θα υπόκειται σε περιορισμούς.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι