Навигационна пътека

Отваряне на енергийните пазари - 10/10/2008

Електрически стълбове и електропроводи

Споразумение по законопроект, целящ отслабване на хватката на големите компании около енергийните пазари.

Проектозаконът ще English изисква доставчиците на електроенергия да разделят разпределението на газ и електричество от производството. Целта е да се стимулира конкуренцията и да се увеличи енергийния обмен между страните от ЕС.

В момента тръбопроводи, електропроводи и електроцентрали често са контролирани от една компания. Това затруднява малките предприятия да стъпят на пазара, както и развитието на трансгранични мрежи.

Повечето правителства от ЕС са съгласни, че разделянето може да намали разходите и да даде повече възможности за избор на потребителите EnglishDeutschdanskfrançaisitalianoespañolNederlandsportuguêssuomiPDF. От юли 2007 г. всички домакинства от ЕС са свободни да избират доставчик на газ и електричество, но все още изборът им често е ограничен от доминирането на една компания в техния район.

Постигнатото от енергийните министри на всички страни членки на 10 октомври споразумение ще даде на компаниите три възможности, една от които включва разделянето на собствеността върху предприятията за доставка и разпределение. Министрите се споразумяха също така да създадат агенция, която да помогне за регулирането на пазара - друга важна характеристика на законодателното предложение.

Комисарят по енергетика Андрис Пиебалгс приветства споразумението като израз на подкрепа за създаването на общ енергиен пазар. Гласуването открива пътя към окончателни преговори, като се очаква законопроектът да бъде приет през първата половина на 2009 г.

Освен да стимулира конкуренцията, законопроектът цели да подкрепи и използването на възобновяема енергия като вятърната и слънчевата, както и да повиши енергийната сигурност. ЕС разчита на Русия за около една трета от вноса си на петрол и за близо 40 % от вноса на природен газ. Но през последните години регионалната политика доведе до нарушаване на доставките.

Интегрирани национални енергийни пазари ще улеснят взаимната помощ между страните от ЕС при заплаха за доставките. Ако искат да работят в ЕС, чуждестранните компании ще трябва да спазват същите правила и ще им се позволява само ограничено право на собственост върху мрежите в Съюза.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки