Sökväg

Högt betyg för EU:s energipolitik - 04/09/2008

Natt i staden

Internationella energiorganet lägger fram den första rapporten om EU:s energipolitik och berömmer EU:s åtgärder mot klimatförändringar och för en liberalisering av energimarknaden.

Internationella energiorganet English (IEA) stöder i långa stycken EU:s övergripande åtgärdspaket på energiområdet som ska uppfylla EU:s högt ställda mål när det gäller klimatförändringar. I sin första översyn av EU:s energipolitik berömde energiorganet åtgärderna och kallade dem för ett helhetsgrepp om energifrågor och global uppvärmning DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Åtgärderna kommer också att leda till minskat beroende av importerad olja och gas och bidra till att skydda ekonomin mot effekterna av stigande energipriser och osäker försörjning.

IEA uppmanar EU att fullfölja sina förslag om att skilja på försörjning och produktion av el och gas. När försörjningen och produktionen kontrolleras av samma bolag är det svårare att åstadkomma konkurrens på marknaden. Genom en uppdelning

  • blir det lättare för mindre bolag att etablera sig på marknaden,
  • får konsumenterna större valfrihet, och
  • ökar användningen av förnybara energikällor, t.ex. vindkraft och solenergi.

 

IEA rekommenderar också ökade anslag till energiforskning och en mer framträdande roll för EU:s institutioner när det gäller att samordna förbindelserna med andra länder. Bristande samordning mellan EU-länderna har skadat EU:s relationer till Ryssland – EU:s främsta leverantör av olja och gas.

Energikommissionär Andris Piebalgs välkomnar IEA:s positiva feedback. IEA är ett oberoende energiorgan, som har sitt säte i Paris och ägnar sig åt att ge regeringar rådgivning i energifrågor. I IEA:s översyn görs för första gången en granskning av hela EU. Det visar att EU utgör en ”enda enhet när det gäller energifrågor”, sa Andris Piebalgs vid en presskonferens tillsammans med chefen för IEA, Nobuo Tanaka.

Vad tycker du?

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar