Navigacijska pot

Odlična ocena za energetsko politiko EU - 04/09/2008

Mesto ponoči

Mednarodna agencija za energijo je v prvem poročilu o energetski politiki EU pohvalila ukrepe v zvezi s podnebnimi spremembami in liberalizacijo energetskega trga.

Mednarodna agencija za energijo English (IEA) je podprla sveženj ukrepov, s katerimi želi Evropska unija uresničiti zahtevne cilje v boju proti podnebnim spremembam. Agencija je v svoji prvi oceni energetske politike EU ukrepe označila za dosleden in usklajen pristop v zvezi z energetiko in globalnim segrevanjem DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Ukrepi bodo tudi zmanjšali odvisnost EU od uvoza plina in nafte in obvarovali gospodarstvo pred posledicami rastočih cen energije in nezanesljive oskrbe.

Agencija tudi podpira predloge EU o ločevanju proizvodnje elektrike in plina in distribucije. Če je namreč nadzor nad proizvodnjo in distribucijo v rokah istega podjetja, si konkurenca težko utre pot na trg. Zato je treba:

  • malim podjetjem omogočiti vstop na trg;
  • potrošnikom zagotoviti boljšo ponudbo;
  • spodbuditi uporabo obnovljivih virov energije, denimo vetrne in sončne.

 

Agencija priporoča več naložb v raziskave in večjo vlogo institucij EU pri koordinaciji odnosov z drugimi državami. Prav zaradi nedoslednega pristopa na področju energetike se EU spopada s težavami v odnosih z Rusijo, svojo največjo dobaviteljico plina in nafte.

Komisar EU za energetiko Andris Piebalgs je pozdravil „pozitivno mnenje“ neodvisne agencije iz Pariza, ki vladam svetuje pri energetski politiki. Poročilo Agencije je prvo, ki obravnava Evropsko unijo kot celoto. To kaže, da je Evropska unija „na področju energetike ena enota“, je dejal komisar Piebalgs na tiskovni konferenci, ki sta jo pripravila z Nobuom Tanakom, izvršilnim direktorjem Agencije.

Kakšno je vaše stališče?

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave