Cale de navigare

Politica UE în domeniul energiei primeşte o notă bună - 04/09/2008

Oraş pe timp de noapte

Agenţia Internaţională pentru Energie publică primul raport referitor le politica UE în domeniul energiei, lăudând iniţiativele acesteia în materie de schimbări climatice şi liberalizare a pieţei energiei.

Agenţia Internaţională pentru Energie English (AIE) susţine în mare parte vastul pachet de măsuri în domeniul energiei propus de UE în vederea atingerii obiectivelor de combatere a schimbările climatice. În primul raport dedicat politicii UE în domeniul energiei, Agenţia dă un aviz favorabil măsurilor propuse, considerându-le o abordare coerentă în materie de energie şi schimbări climatice DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Aceste măsuri vor reduce dependenţa UE faţă de importurile de gaz şi petrol. De asemenea, economia europeană va fi mai puţin vulnerabilă în faţa  creşterii preţurilor  şi a nesiguranţei aprovizionării cu energie.

Mai mult decât atât, în raportul său, Agenţia cere UE să continue propunerile destinate să separe activitatea de furnizare a electricităţii şi gazului de activitatea  de producţie. Atunci când furnizarea şi producţia sunt controlate de aceleaşi companii, liberalizarea pieţelor energiei este mai dificilă. Separarea celor două activităţi ar avea următoarele efecte benefice:

  • facilitarea accesului pe piaţă al companiilor mai mici;
  • diversificarea ofertei pentru consumatori şi
  • utilizarea pe scară mai largă a energiilor regenerabile, precum energia eoliană şi solară.

 

De asemenea, AIE recomandă alocarea unui buget mai mare pentru cercetările din domeniul energiei şi intensificarea rolului pe care îl au instituţiile UE în  coordonarea relaţiilor energetice cu alte ţări. Lipsa unei poziţii coerente a stat la baza problemelor de aprovizionare cu energie pe care cele 27 de state membre ale UE le-au întâmpinat în relaţiile cu Rusia, cel mai important furnizor de gaz şi petrol al Uniunii.

Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, a salutat „reacţia pozitivă” a AIE. Agenţia Internaţională pentru Energie este o instituţie independentă cu sediul la Paris şi oferă consultanţă guvernelor  cu privire la politica energetică. Este pentru prima dată când se realizează un raport care ia în considerare UE în ansamblu. Acest lucru dovedeşte faptul că problematica energetică este unitară,  a mai adăugat dl Piebalgs în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat alături de Nobuo Tanaka, directorul executiv al AIE.

Exprimaţi-vă opinia

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile