Kruimelpad

Hoge cijfers voor energiebeleid EU - 04/09/2008

Stad bij nacht

Het Internationaal Energieagentschap brengt een eerste verslag uit over het energiebeleid van de EU. Het is positief over de EU-maatregelen tegen klimaatverandering en voor liberalisering van de energiemarkt.

Het Internationaal Energieagentschap English (IEA) is in grote lijnen tevreden over het ambitieuze pakket energiemaatregelen van de EU tegen klimaatverandering. In zijn eerste verslag over het energiebeleid van de EU prijst het agentschap de maatregelen als een coherente aanpak van de energieproblematiek en klimaatverandering DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Door deze maatregelen wordt de EU ook minder afhankelijk van de invoer van olie en gas, en wordt de economie beschermd tegen de gevolgen van stijgende energieprijzen en onzekere energielevering.

Ook wordt in het verslag gekeken naar de voorstellen van de EU om de levering van elektriciteit en gas los te koppelen van de productie. Als productie en levering door hetzelfde bedrijf verzorgd worden, maken concurrenten minder kans een voet tussen de deur te krijgen. Door loskoppeling:

  • wordt het makkelijker voor kleinere bedrijven om de markt op te gaan
  • krijgt de consument meer keuze en
  • krijgt het gebruik van duurzame energie zoals wind- en zonne-energie een impuls.

 

Het IEA adviseert ook meer middelen vrij te maken voor onderzoek naar energie en een sterkere rol voor EU-instellingen bij de coördinatie van de energiebetrekkingen met andere landen. De weinig consistente aanpak binnen de EU van 27 landen heeft de energiebetrekkingen met Rusland (haar grootste leverancier van olie en gas) geen goed gedaan.

Eurocommissaris voor Energie Andris Piebalgs was opgetogen over de "positieve feedback" van het in Parijs gevestigde, onafhankelijke agentschap, dat overheden advies geeft over energiebeleid. Het verslag van het IEA is het eerste waarin de EU als geheel bekeken wordt. Hieruit blijkt dat de EU nu een "eenheid is als het gaat om energiezaken", zei Piebalgs tijdens een persconferentie met Nobuo Tanaka, de directeur van het IEA.

Wat vindt u?

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links