Navigációs útvonal

Kitűnő osztályzatot kapott az uniós energiapolitika - 04/09/2008

Éjszakai város

Az EU energiapolitikájáról szóló első jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség elismerően nyilatkozott az éghajlatváltozás és az energiapiac liberalizációja terén tett uniós erőfeszítésekről.

A Nemzetközi Energiaügynökség English (IEA) teljes mértékben támogatja az energiaügy terén alkalmazott uniós intézkedéseket, amelyek az éghajlatváltozás visszaszorítására irányuló ambiciózus célkitűzések elérését szolgálják. Az EU energiapolitikáját első ízben vizsgáló jelentésében az ügynökség méltányolta, hogy az uniós intézkedések egységesen közelítik meg az energiaügy és a globális felmelegedés kérdéseit DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Az ügynökség megállapítja, hogy az intézkedések csökkentik a gáz- és olajimporttól való függőséget, a gazdaságot pedig megvédik azoktól a hatásoktól, amelyeket az energiár-növekedés és az energiaellátás bizonytalansága vált ki.

Az ügynökség szorgalmazza továbbá, hogy az Unió tartson ki azon javaslatai mellett, amelyek a villanyáram- és gázellátás termeléstől való elválasztását indítványozzák. Amikor az energiatermelés és -ellátás ugyanazon vállalat kezében van, a versenytársak nehezebben tudnak piacra lépni. A két terület szétválasztásával

  • könnyebbé válik a kisebb vállalkozások számára a piacra jutás;
  • a fogyasztók több szolgáltató közül választhatnak;
  • elterjedtebbé válik a megújuló energiák (pl. a szél- és a napenergia) használata.

 

A Nemzetközi Energiaügynökség javasolja továbbá, hogy az EU növelje meg az energiaügy terén folytatott kutatások finanszírozására fordított összegeket, valamint az uniós intézmények vállaljanak aktívabb szerepet az uniós tagállamok és az Unión kívüli országok energetikai kapcsolatainak összehangolásában. A 27 tagú EU és legjelentősebb gáz- és olajszállítója, Oroszország energetikai kapcsolataiban zavarokat okozott és okoz az egységes uniós fellépés hiánya, állapítja meg az ügynökség.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos örömét fejezte ki a pozitív visszajelzés kapcsán. A párizsi székhelyű, független ügynökség, amely kormányzatok számára nyújt energiapolitikai tanácsokat, elsőként készített olyan áttekintést, amely az Uniót egészként vizsgálja. Ez is azt mutatja, hogy az EU „energiaügyekben ezentúl egyetlen egységnek számít” – jegyezte meg az energiaügyi biztos az IEA ügyvezető igazgatójával, Tanaka Nobuóval tartott közös sajtókonferencián.

Mondja el Ön is véleményét!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek