Διαδρομή πλοήγησης

Άριστα στην ΕΕ για την ενεργειακή της πολιτική - 04/09/2008

Πόλη τη νύχτα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσιεύει την πρώτη τoυ έκθεση για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, όπου επικροτεί τα μέτρα της Ένωσης για την κλιματική αλλαγή και την ελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας English (ΔΟΕ) επικροτεί την ολοκληρωμένη δέσμη ενεργειακών μέτρων που προωθεί η ΕΕ προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην πρώτη του έκθεση για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ο οργανισμός χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά ως μία συνεκτική αντιμετώπιση των θεμάτων της ενέργειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Με τα μέτρα αυτά θα μειωθεί επίσης η εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, και θα θωρακιστεί η οικονομία απέναντι στην αύξηση των τιμών ενέργειας και στον επισφαλή εφοδιασμό.

Παράλληλα, στην έκθεση του ο οργανισμός καλεί την ΕΕ να επεξεργαστεί προτάσεις για διαχωρισμό - ή αποσύνδεση - της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την παραγωγή. Όταν η προμήθεια και η παραγωγή ενέργειας ελέγχονται από τις ίδιες εταιρείες, είναι δυσκολότερη η είσοδος ανταγωνιστών στην αγορά, ενώ με την αποσύνδεσή τους:

  • οι μικρές επιχειρήσεις θα εισέρχονται ευκολότερα στην αγορά
  • οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερες επιλογές, και
  • θα τονωθεί η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, όπως της αιολικής και της ηλιακής.

 

Ο ΔΟΕ συνιστά επίσης να αυξηθούν τα κονδύλια για την έρευνα στον ενεργειακό τομέα και να ενισχυθεί ο ρόλος των οργάνων της ΕΕ στον συντονισμό των διακρατικών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα. Η έλλειψη συνεκτικής προσέγγισης έριξε σκιές στις ενεργειακές σχέσεις της ΕΕ των 27 με τη Ρωσία η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ένωσης.

Ο Επίτροπος ενέργειας, Άντρις Πίμπαλγκς, δήλωσε ικανοποιημένος για τη θετική αξιολόγηση αυτού του ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι και συμβουλεύει τις κυβερνήσεις σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Η έκθεση του ΔΟΕ είναι η πρώτη που εξετάζει την ΕΕ ως ενιαία οντότητα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζεται πλέον ως ενιαίο σύνολο σε ενεργειακά θέματα, δήλωσε ο κος Πίμπαλγκς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Nobuo Tanaka, διευθυντή του ΔΟΕ.

Ποιά είναι η γνώμη σας;

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι