Sti

Tommelfinger op for EU's energipolitik - 04/09/2008

By ved nattetide

Det Internationale Energiagentur roser EU's klimaindsats og liberalisering af energimarkedet i sin første rapport om EU's energipolitik

Det Internationale Energiagentur English (IEA) bakker bredt op om den ambitiøse energipakke, EU har lagt på bordet for at nå sine mål for bekæmpelsen af klimaændringerne. I sin første rapport om EU's energipolitik roser energiagenturet tiltagene for deres sammenhængende tilgang til energi og den globale opvarmning DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Tiltagene skal bl.a. gøre EU mindre afhængigt af gas- og olieimport og beskytte økonomien bedre mod konsekvenserne af stigende energipriser og usikre forsyninger.

Energiagenturet opfordrer også EU til at fortsætte sine bestræbelser på at adskille – eller "unbundle" – distribution og produktion af el og gas. Når distribution og produktion kontrolleres af de samme selskaber, hæmmer det den frie konkurrence på markedet. En adskillelse af de to aktiviteter vil:

  • gøre det lettere for små virksomheder at få fodfæste på markedet
  • give forbrugerne større valgfrihed og
  • gøre vedvarende energiformer som vind- og solkraft mere populære.

 

Energiagenturet anbefaler også, at EU poster flere penge i energiforskning og i højere grad går ind og koordinerer energiforbindelserne med andre lande. Manglen på fælles fodslag har givet de 27 EU-lande en ufordelagtig udgangsposition i forholdet til Rusland – som er vores største gas- og olieleverandør.

EU's energikommissær, Andris Piebalgs, er glad for den "positive feedback" fra det uafhængige agentur, som fra sin base i Paris rådgiver lande om energipolitik. Rapporten er den første, der behandler EU som en helhed. Det viser, at EU nu er en "fælles enhed i energispørgsmål", som Andris Piebalgs formulerede det på en pressekonference med energiagenturets direktør, Nobuo Tanaka.

Hvad mener du?

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links