Навигационна пътека

Висока оценка за енергийната политика на ЕС - 04/09/2008

Град през нощта

Международната агенция за енергия публикува първия свой доклад за енергийната политика на ЕС, като хвали действията на Съюза във връзка с изменението на климата и либерализацията на енергийния пазар.

Международната агенция за енергия English (МАЕ) подкрепи предложения мащабен пакет от мерки в областта на енергетиката, целящ да позволи на ЕС да постигне амбициозните си цели по отношение на изменението на климата. В първия си обзор за енергийната политика на Съюза агенцията хвали мерките като последователен подход към енергията и глобалното затопляне. DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Мерките ще намалят зависимостта от вноса на газ и петрол и ще помогнат за предпазване на икономиката от въздействието на растящите енергийни цени и несигурните доставки.

Освен това, обзорът на агенцията призовава ЕС да изпълни предложенията за отделяне на доставките на електричество и газ от тяхното производство. Когато доставките и производството се контролират от една и съща компания, за конкуренцията е по-трудно да навлезе на пазара. Отделянето ще:

  • улесни малките компании да се настанят на пазара
  • разшири избора на потребителите и
  • засили използването на възобновяема енергия - като вятърната и слънчевата енергия.

 

МАЕ препоръчва също така увеличаване на финансирането за енергийни изследвания и засилване на ролята на институциите на ЕС в координирането на енергийните отношения с други страни. Липсата на единен подход създаде трудности в енергийните отношения на 27-членния ЕС с Русия - неговия най-голям доставчик на газ и петрол.

Комисарят по енергетика Андрис Пиебалгс приветства „положителните отзиви“ от базираната в Париж независима агенция, съветваща правителствата по енергийната политика. Обзорът на МАЕ е първият, който разглежда ЕС като цяло. Това показва, че сега блокът е „едно цяло по енергийните въпроси“, заяви г-н Пиебалгс на пресконференция с Нобуо Танака - изпълнителен директор на МАЕ.

Какво мислите вие?

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки