Sökväg

Krafttag mot höga oljepriser - 24/06/2008

Oljetanker i hamn

De oljeproducerande och de oljeimporterande länderna måste samarbeta för att få ner oljepriserna.

”Enda sättet att sänka oljepriserna är att få bukt med marknadskrafterna”, sade energikommissionär Andris Piebalgs i sitt anförande på energitoppmötet i Jidda i Saudiarabien den 22 juni.

”Oljepriser på över 100 US-dollar skadar både de oljekonsumerande och de oljeproducerande länderna. Vi har ett gemensamt interesse av att samarbeta för att minska fluktuationerna på marknaden och få ner oljepriserna till en rimlig nivå. Bara gemensamma insatser kan förhindra en lågkonjunktur och återge världsekonomin tillförsikt och stabilitet”, förklarade han.

Han uppmanade de oljeproducerande länderna att öka sin produktion och investera mer i ny produktionskapacitet. Han uppmanade också de oljekonsumerande länderna att förbättra sin energieffektivitet, hålla sina beredskapslager på en hög nivå och bekämpa börsspekulation.

EU vill fördjupa dialogen med de oljeproducerande länderna och bjöd därför in OPEC (Organisation of Petroleum Exporting Countries) till en högnivådialog om energi i Bryssel den 24 juni. EU importerar runt 40 % av sin olja från OPEC-länderna, som nu träffar EU för femte gången sedan samtalen började i november 2005.

Saudiarabien, som är världens största oljeexportör, har för tredje månaden i rad lovat att öka sin produktion med 200 000 fat under juli månad och att vid behov öka sin produktion ytterligare för att bromsa den rekordartade ökningen av oljepriserna.

Toppnoteringarna skapar problem och spänningar i både industri- och utvecklingsländerna. Europa har skakats av protester och strejker mot de kraftigt stigande bränslekostnaderna – med fiskare, jordbrukare och lastbilschaufförer i första ledet.

EU-kommissionen befarar att även spekulationen, och inte bara marknadskrafterna, trissar upp energikostnaderna och vill därför övervaka prisutvecklingen och öka insynen på oljemarknaden. I samband med samtalen i Bryssel kommer OPEC att lägga fram en rapport om finansmarknadernas inverkan på oljepriserna.

EU-kommissionens främsta prioritering inom och utanför EU är och förblir energieffektivitet. EU har lagt fram ett förslag om en samlad energi- och klimatstrategi för att lotsa in Europa på rätt väg – mot en hållbar framtid.

Läs mer om EU:s oljepolitik

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar