Navigacijska pot

Kako obrzdati cene nafte - 24/06/2008

Tanker v pristanišču

Države proizvajalke in države uvoznice si morajo skupaj prizadevati za znižanje cen nafte.

Cene nafte bodo padle samo, če se spremenita ponudba in povpraševanje, je dejal evropski komisar Andris Piebalgs na naftnem vrhu v Džedi (Savdska Arabija) 22. junija.

„Cene nad 100 dolarjev za sodček škodijo vsem, državam porabnicam in državam proizvajalkam. V našem skupnem interesu je, da si prizadevamo zmanjšati nestabilnost trga in cene nafte vrniti v razumne meje. Samo s skupnimi močmi nam bo uspelo povrniti zaupanje potrošnikov in stabilnost gospodarstva ter preprečiti recesijo“, je dejal.

Države proizvajalke je pozval, naj povečajo proizvodnjo in naložbe v nove proizvodnje zmogljivosti, državam porabnicam pa je priporočil, naj izboljšajo energijsko učinkovitost, povečajo nujne zaloge in preganjajo tržne špekulacije z nafto.

Evropska unija želi nadaljevati dialog z državami proizvajalkami in je Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec) povabila na pogovor o energiji na visoki ravni 24. junija v Bruslju. To je že peto srečanje med državami Opeca in EU, odkar so se novembra 2005 prvič sestale. Evropska unija iz teh držav uvozi okoli 40 % nafte.

Največja izvoznica nafte med njimi Savdska Arabija je obljubila, da bo julija že tretji mesec zapored načrpala za 200 000 sodčkov več ter da bo proizvodnjo večala, dokler se ne bodo cene nafte umirile.

Težave in napetosti zaradi strmega naraščanja cen občutijo v industrializiranem svetu in v državah v razvoju. Evropo so v zadnjih tednih preplavili valovi protestov in stavk, ki so jih zaradi podražitve nafte pripravili predvsem ribiči, kmetje in avtoprevozniki.

Evropska komisija se boji, da so za dvig cen krive tudi borzne špekulacije in ne le trg, zato namerava nadzorovati gibanje cen in si prizadevati za večjo preglednost naftnih trgov. Države Opeca bodo na pogovorih v Bruslju predstavile poročilo o vplivu finančnih trgov na cene nafte.

Energijska učinkovitost ostaja najpomembnejša naloga Evropske komisije doma in v svetu. Pripravila je predlog ukrepov za energijo in podnebje, ki naj bi Evropsko unijo usmerili v pravo smer – trajnostni prihodnosti naproti.

Več o energijski politiki EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave