Cale de navigare

Soluţii pentru stabilizarea preţurilor la petrol - 24/06/2008

Petrolier într-un port

Ţările producătoare şi importatoare trebuie să lucreze împreună pentru a determina scăderea preţului la petrol.

Preţurile la petrol pot scădea doar printr-o intervenţie asupra mecanismului de reglare a cererii şi ofertei de pe piaţă, a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, în cadrul unui summit pe tema energiei, desfăşurat duminică, 22 iunie, la Jeddah (Arabia Saudită).

„Preţurile la petrol mai mari de 100 dolari/baril dăunează atât ţărilor consumatoare, cât şi ţărilor producătoare. Este în interesul nostru, al tuturor, să lucrăm în parteneriat pentru a diminua volatilitatea pieţelor şi pentru a readuce preţul petrolului la niveluri rezonabile. Trebuie să acţionăm împreună pentru a reda economiei mondiale încrederea şi stabilitatea şi pentru a preveni recesiunea”, a afirmat comisarul Piebalgs.

Oficialul european a făcut apel la ţările producătoare să-şi mărească producţia şi să investească mai mult în noi capacităţi de producţie. În același timp, a îndemnat ţările consumatoare să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică, să-şi menţină la nivel ridicat stocurile pentru situaţii de urgenţă şi să combată speculaţiile de pe piaţă.

Pentru a încuraja dialogul cu ţările producătoare de petrol, UE a invitat  Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) la un dialog la nivel înalt pe tema energiei programat să aibă loc la Bruxelles, la 24 iunie.UE importă aproximativ 40% din necesarul său de petrol din ţările OPEC. Este pentru a cincea oară de la începutul negocierilor, în noiembrie 2005, când acestea se întâlnesc cu oficialii UE.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, s-a angajat să mărească cu 200 000 de barili producţia din iulie - a treia creştere în interval de trei luni - şi să continue în acest ritm pentru a determina o scădere a preţurilor care au atins un nivel record.

Această situaţie a dus la apariţia unor dificultăţi şi tensiuni atât în ţările industrializate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare. În ultimele săptămâni, creşterea preţurilor la combustibili a provocat o serie de valuri de proteste din partea pescarilor, fermierilor şi transportatorilor din Europa.

În timp ce unele voci susţin că nu doar forţele pieţei , ci şi specula, se află la originea creşterii costurilor energiei, Comisia intenţionează să monitorizeze evoluţia preţurilor şi să depună eforturi pentru creşterea transparenţei pe pieţele petrolului.În cadrul discuţiilor de la Bruxelles, OPEC va prezenta un raport asupra modului în care pieţele financiare influenţează preţurile la petrol.

Principala prioritate a Comisiei rămâne eficienţa energetică, atât la nivel intern, cât şi pe plan internaţional.UE a propus o politică integrată în materie de energie si schimbări climatice, menită să reaşeze Europa pe drumul către un viitor durabil.

Informaţii suplimentare despre politica petrolieră a UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile